Musik

Kacey Musgraves gjorde ljudspåret till mitt liv

Per Magnusson listar årets 10 bästa album

Av: 

Per Magnusson

Kacey Musgraves på Kägelbanan i Stockholm den 15 oktober i år.
Kacey Musgraves på Kägelbanan i Stockholm den 15 oktober i år.

MUSIK

ÅRETS ALBUM Kacey Musgraves ”Golden hour” är en påminnelse om att livet faktiskt är rätt så himla vackert ändå.

1. GOLDEN HOUR (KACEY MUSGRAVES)
Kacey Musgraves blev kär och gifte sig. Sedan skrev hon tretton oemotståndliga kärlekssånger. Det hörs att musiken har kommit till i samma stund som när fötterna lättar från marken. När färgerna plötsligt lyser lite klarare. När de mest vardagliga ting kan förvandlas till magi.

”Golden hour” är en påminnelse om att livet faktiskt är rätt så himla vackert ändå. Det är också ett briljant countrypopalbum, det finaste i sitt slag sedan Taylor Swifts ”Red”. Jag tänker på de fantastiska melodierna. De direkta små novellerna; man fattar vad låten handlar om redan under öppningsraden. Och de perfekta produktionerna med ena foten i klassiskt amerikanskt låtskrivande och den andra i modern lätt autotunad pop.

Men under året som gick växte ”Golden hour” till någonting så sällsynt som musik som kändes specialskriven för mig. Den har varit min trogna kompanjon ensamma helgkvällar (”Lonely weekend”), sommareftermiddagar i bilen (”Love is a wild thing”), när jag saknat min familj i en annan stad (”Mother”) och precis varenda dag, var jag än befunnit mig och vad jag än pysslat med (”Space cowboy”).

Och så till slut när jag fick en liten son i september (”Oh, what a world”). Ingen annan musik – konst eller människa över huvud taget – har mer pricksäkert beskrivit känslan av att med sömndruckna ögon titta ut över Årstaviken och plötsligt se allt i ett nytt ljus, som för allra första gången.

Tack, Spacey Kacey.


2. YE (KANYE WEST)
Inget annat album gjorde mig gladare i år. Konstverk är egentligen ett bättre ord. Allt som rör Kanye West blir ju till konst. ”Wake up in the morning, take a walk for two hours, and do your art”, för att citera en intervju i samband med det famösa lyssningspartyt i Wyoming.

Jag älskade allt med ”Ye”. Att skivan var sju låtar kort, det telefonfotade omslaget med den briljanta raden ”I hate being bi-polar, it’s awesome” klottrad i grönt och alla de där a-listade rapparna insvepta i filtar i Klippiga Bergen.

Dessutom var ju ”Ye” bara en liten del av den installation som var Kanyes 2018. Vi fick även fantastiska produktioner på till exempel Pusha T:s ”Daytona” och Teyana Taylors ”K.T.S.E”. Och små, filosofiska inlägg på Twitter. Som det om att det är viktigt med frisk luft.3. PLANET LONELY (DJ HEALER)
Vad var ens ett album 2018? Jag tänker en längre snutt musik som berör, typ. I så fall var den hemlige DJ Healers mix ”Planet lonely” definitivt ett av årets bästa.

Han – DJ Healer är troligen man och möjligen tysk, med tanke på hans koppling till Weimar-baserade skivbolaget Giegling – har nått mytisk status bland fans av underjordisk dansmusik. Tidigare känd som Prince Of Denmark och Traumprinz lanserade han i våras ytterligare två alias, Prime Minister Of Doom och DJ Healer.

Hemlighetsmakeriet förstärker bara musikens magi. Ingen onödig information som stör. ”Planet lonely” består av nästan tre timmars eget, tidigare osläppt material. Det är musik att bara sjunka rakt igenom, som molnen utanför flygplansfönstret.


4. SWEETENER (ARIANA GRANDE)
Årets bästa popalbum. Ett verk av en artist som till slut har hittat hem. Och det lekfulla ljudet av en listmusik som aldrig mått bättre.


5. SCORPION (DRAKE)
Ett melankoliskt, modernt mastodontalbum där 29 producenter mejlade in beats från hela världen fick mig att omfamna Drake igen.


6. MERRIE LAND (THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN)
Damon Albarn målar ett dimmigt dystopiskt Brexit-porträtt av Storbritannien där kuststädernas pirer förgäves sträcker sig mot resten av världen.


7. SOME RAP SONGS (EARL SWEATSHIRT)
tredje albumet sållar sig Los Angeles-rapparen till den skara unga artister som suddar ut gränsen mellan avantgardistisk jazz och hiphop.


8. I NEED TO START A GARDEN (HALEY HEYNDREICKX)
Den finaste albumtiteln i mannaminne.


9. KOD (J COLE)
Ett av årets största hiphopalbum var också ett av de bästa, med sina sparsamma produktioner och självutlämnande texter.


10. HAPPYSAD (KIEFER)
Kiefer Shackelford gör trevlig musik i gränslandet mellan hiphop, electronica och jazz hemma i sitt kaliforniska sovrum.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Kacey Musgraves

Damon Albarn

Kanye West

Hiphop