– Jag kände beskedet i hela magen

avJon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Per Lindholm, 48, gav Kent deras första skivkontrakt 1994

Per Lindholm har många Kent-minnen.
Per Lindholm har många Kent-minnen.

– Jag fick en demo från en gemensam vän, Peter Ejheden, senvåren 1994 som jag lyssnade mycket på. Jag reagerade bland annat på texterna och språket som jag tyckte var väldigt bra, men även kvaliteten och energin i musiken. Dessutom var det på svenska. De flesta svenska rock- och indieband på den tiden sjöng på engelska. Jag kom på mig själv med att lyssna på demon även privat – och när man är talangscout är det ett mycket bra tecken.

Vad hände sen?

– De hade en spelning på Tantogården i Stockholm, som jag för övrigt såg tillsammans med Kristian Luuk som en liten parentes. De var förband till Cardigans den kvällen, även om jag minns att de kallade sig för deras ”efterband”. Jag gick dit för jag ville ju se dem live innan jag gjorde något.

– Jag gick fram till dem efteråt och sa att jag ville signa dem. Det var ett annat skivbolag som också börjat visa intresse och som var där. Jag minns ändå att Jocke sa att de ville signa med RCA. De tyckte nog att det var kul med just RCA, eftersom artister som David Bowie, Lou Reed och Elvis legat på samma etikett. Men det var förmodligen inte den största anledningen till att de valde oss. Tror det var mer för att jag inte ville putsa eller ändra i deras sound.

Hur känns det att vara mannen som signade Sveriges största rockband?

– Det känns så klart häftigt och jag är otroligt stolt över det. Det finns många minnen. Till exempel när jag ordnade en spelning åt dem i Hultsfred i augusti 1994. Det var inte ens en officiell spelning, de fick spela i öltältet. Och sen att få se hur fort utvecklingen gick på så kort tid: året därpå spelade de på den näst största scenen och två år senare spelade de på Hultsfreds stora scen i samband med ”Verkligen”-plattan.

– Det var ett tillfälle när jag inte kunde hålla tårarna tillbaka.

Vad känner du inför att bandet nu går i graven?

– Det är klart att det känns. Vi jobbade ihop i nästan 15 år och jag ser dem som mina vänner. Det är en stor sak. Jag kände i hela magen när jag fick beskedet att de skulle lägga av.

Fakta

Namn: Per Lindholm. Ålder: 48. Yrke: Director of A&R på Mr Radar. Bor: Stockholm. Familj: Två barn. Aktuell: Var först att ge ett skivkontrakt till Kent, som i veckan tillkännagav att de slutar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM