Skivrecensioner

Fler nyanser av Kaah

Av: 

Håkan Steen

Kaah gör så djupt funkig soul att den välter utegrillar.
Kaah gör så djupt funkig soul att den välter utegrillar.

MUSIK

ALBUM Klassisk house, ny hiphop och djup soul möts sömlöst på nya plattan ”New Orleans”. Men Kaah har kanske skämt bort oss med ännu starkare låtar förr.

Betyg: 3 av 5 plus
Kaah
New Orleans
LBS/Record Union


SOUL Kaah har i över 20 år varit bäst i Sverige på att göra soul som både står djupt parkerad i klassisk Sly Stone-funk och sticker ut välkalibrerade känselspröt mot de vitalaste delarna av samtida hiphop och r’n’b.

Hantverket, detaljkänslan och eftertanken har resulterat i en sparsmakad men synnerligen gedigen diskografi om blott fem album.

Nu är det sex år sedan det senaste, ”Matcha din look”, och om den skivan var en i långa stycken oblyg hommage till Prince hittar Peter Alexandersson, som Kaah egentligen heter, både ett lite annorlunda temperament och fler nyanser här.
Samtidigt som själva grunden, inte minst texterna, är omisskännligt Kaah.
”New Orleans” låter inte alls så träskvoodoofunkig som titeln eventuellt antyder. I stället lär Kaah ha låtit sig inspireras av såväl amerikanske housemästaren Moodymann som svenske rapparen Mwuana parallellt med återupptäckten av gamla Marvin Gaye-vinyler.
Det ger en rakt igenom cool inramning till Kaahs välredigerade, och den här gången kanske ovanligt melankoliska, anglicismer.

Efter mäktiga ep:n ”Jungl” för två år sedan hade jag emellertid hoppats på ännu skarpare låtar. Allt på ”New Orleans” låter väldigt bra men vissa spår är lättare att minnas än andra.
BÄSTA SPÅR: ”Min kärlek”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Superversionen av världens bästa skiva – Markus Larsson om nya ”Sign ’O’ the times”-boxen med Prince

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Kaah

Hiphop

Pop

New Orleans