Skivrecensioner

Ulf Lundell sätter färg på sina skisser

Av: 

Håkan Steen

Ute i trädgården igen.
Ute i trädgården igen.

MUSIK

ALBUM Ett minialbum med bandversioner av sju av de bästa låtarna från fjolårsalbumet ”Skisser” bådar gott inför sommarturnén.

Betyg: 3 av 5 plus
Ulf Lundell
Tranorna kommer
Rockhead/Parlophone/Warner


ROCK När Ulf Lundell i januari i fjol överraskningssläppte 27 heminspelade nya låtar på Soundcloud – och några månader senare gav ut dem ”på riktigt” på albumet ”Skisser” – var det den mest kreativt sprudlande musikaliska urblåsning vi hört från hans håll på många år.

De enkelt inspelade akustiska sångerna rymde inte bara inspirerad lyrik utan samlade även ihop alla de temperament som har placerat Lundell på den unika position som han har i svenskt musikliv: sorg, romantik, sårbarhet, hopp, tro, vrede, och en klarsynt blick från sidlinjen på tillståndet i landet. Sättet att veckla ut små bilder från en odramatisk vardag på Österlen till politiskt brännbara dramer var en gedigen påminnelse om vad den här pennan är kapabel till.

Inför sommarens turné släpps nu sju av de starkaste spåren i studioversioner med fullt band, som minialbumet ”Tranorna kommer”.

”Ett som är säkert”, om hat, våld och tilltagande extremism, hittar ännu mer glöd i det här Velvet Underground-hamrande rockslamret. Den närbesläktade ”Definitivt religion” låter bra som plåtig replokalsblues. Och de smygande Daniel Lanois-stämningarna passar den elegant berättade finalen ”Färgat glas” som hand i handske.

Övriga fyra låtar bjuder egentligen heller inte så mycket att klaga på – Lundell och producenten Christoffer Roth har förutom det väl beprövade livebandet här även plockat in ständigt smakfulla toppmusiker som blåsarna Goran Kajfeš och Per ”Ruskträsk” Johansson – men det händer ändå att Lundell emellanåt låter väl traditionellt mycket som Lundell, och då går det att sakna intimiteten på ”Skisser”.
BÄSTA SPÅR: ”Färgat glas”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

Hbo Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Rock

Ulf Lundell

Österlen