Tunga ord men tunn musik av Christina Aguilera

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Luke Gilford
Christina Aguilera vill mer i texterna än i musiken.

ALBUM På ”Liberation” vill Christina Aguilera föra jämställdhetskampen vidare. Men hennes starka budskap hämmas av den generiska musiken.


Christina Aguilera
Liberation
RCA/Sony


POP Livet som ung tjej borde komma med en kom-ihåg-lapp; han är inte värd dina tårar, det är inte dig det är fel på och så vidare.

"Liberation" är Christina Aguileras lapp till sitt yngre jag, hennes första konceptuella album fullt av viktigheter hon hade velat säga till sig själv.

Som barn växte Aguilera nämligen upp i ett hem av våld. Att sjunga "Maria" från klassikern "The sound of music" blev hennes största verklighetsflykt. Här blir den istället en inledande påminnelse om hur långt hon har kommit. Rösten är skör och mer försiktig än vad vi är vana vid att höra den.

Sedan börjar lärdomarna flöda. I "Like I do" sjunger hon om att inte behöva någon annan än sig själv. I "Deserve" om att aldrig lita på den sviktande självkänslan.

Och "Fall in line", duetten med Demi Lovato, blir här en absolut höjdpunkt. Deras stora röster låter starkare än någonsin när de vädjar till unga tjejer att kräva tillbaka sina kroppar: "No one told me/But you deserve to know/That in this world you are not beholden".

Det är också det enda samarbetet som går hem. För där "Liberation" är tungt i budskap är musiken desto tunnare. Det är ett återkommande problem i Christina Aguileras värld. Varje album sedan 2002 års "Stripped" har bara presterat halvvägs.

På "Liberate" fortsätter hon att beröra i de stora balladerna men floppar i… allt annat.

Låtar som "Pipe", "Right moves" och Kanye West-producerade "Accelerate" blir trevande försök till samtida r'n'b-pop. Aguileras storslagna röst drunknar i monotona popproduktioner och tråkiga kopior av låtar ur NRJ:s A-rotation.

Och Goldlink, 2 Chainz och Ty Dolla Sign får rappa svaga verser bland bleka beats. Jag skrattar högt av rader som "Joint strong, pass that, ooh, girl, bad, bad".

Det är synd. För i viljan att göra generisk hitmusik tappar Christina Aguilera sitt viktiga budskap.
Bästa spår: "Fall in line".


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM