Bryan Adams

Bryan Adams skapar stunder av magi

Av: 

Natasha Azarmi

MUSIK

KONSERT Mycket går på rutin när Bryan Adams tar sin "Ultimate tour" till Sverige.

Men med hjälp av sin stora samling tidlösa hits skapar han ändå stunder av magi.

Betyg: 3 av 5 plus
Bryan Adams
Plats: Malmö Arena, Malmö. Publik: 9906. Längd: ca 2 timmar. Bäst: ”Summer of ’69” och de akustiska versionerna av ”Here I am” och ”When you’re gone”. Sämst: Publiken sjunger ”Heaven” bättre än Adams själv.


MALMÖ. Storbildsskärmen visar en bild på Bryan Adams. Sångaren står mot en vit bakgrund och han ser inte ut att ha några kläder på sig.

På många sätt symboliserar det hans musik. Enkelheten skiljer Adams åt från många musikaliska kollegor. Hans kärlekslåtar har alltid varit lika nakna som raka. De har levererats direkt från hjärtat, utan metaforer eller liknelser.

Även scenshowen vittnar om en minimalistisk rockstjärna. På nuvarande turnén, som Adams döpt efter sin senaste samlingsplatta "Ultimate", firar han sitt pärlband av stora hits. Och han gör det med simpla medel.

På scen har han med sig fyra musiker, inklusive den exemplariske gitarristen Keith Scott. Bakom dem finns en storbildsskärm som visar gamla och nya musikvideor, ovanför lyser subtila strålkastare.

Ofantlig styrka

Och det fungerar. Bryan Adams firar snart 40 år som artist och hans publik sjunger sig fortfarande hesa till "Run to you", hånglar till "Heaven" och kramas till "Summer of '69".

Adams själv springer fram och tillbaka mellan de olika mikrofonstativen som är placerade i olika ändar av scenen. Allt för att komma nära varje del av sin publik.

Han sjunger med ofantlig styrka och maximal inlevelse. Varken rösten eller energin verkar ha åldrats.

Men det har blivit vardagsmat för 58-åringen. Mycket går på rutin och det är emellanåt en ganska sval stämning. Det är ofta i slutet av varje låt, när sångaren ber publiken klappa i takt, som arenan väcks till liv.

Då blir det allsång

När de första tonerna av "Heaven" drar igång brister publiken ut i sång. Deras telefoner bildar en stjärnhimmel. "I didn't know you could sing so good", utbrister Adams från scen. Hans egen sång är förvånansvärt trevande.

Men ibland händer det något magiskt. Under "Summer of '69" förvandlas publiken till skriksjungande, hånglande tonåringar. Många gruppkramar utdelas.

Under "(Everything I do) I do it for you" får den sagolika allsången även huvudpersonen att häpna.

Och de akustiska versionerna av "Here I am" och "When you're gone" visar i sin tur att Bryan Adams är som bäst i sin enklaste form. När han med bara en gitarr levererar sina låtar direkt från hjärtat.


Bryan Adams gör ytterligare två Sverigespelningar i helgen, han spelar i Göteborg på lördag och Stockholm på söndag.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Ed Sheeran – från hemlös till världens största artist

ÄMNEN I ARTIKELN

Bryan Adams

Musik

Musikrecensioner