Musik

Världens 15 bästa musikvideor

avZendry Svärdkrona

1 av 2
Thriller

Du kanske inte håller med? men det skiter vi i.

Puls listar, en gång för alla, videornas Rolls-royce.

1 Thriller

Michael Jackson (1982)

Mästerverket bland alla rockvideor – och samtidigt Michael Jackson absoluta höjdpunkt. Skräckmästaren John Landis regisserade den 14-minuter långa videon/kortfilmen späckad med zombies, varulvar och annat hemskt. Videon var så dyr att skivbolaget ballade ur och lät Michael själv pröjsa, men det var det värt.

2 Sabotage

Beastie Boys (1994)

Snutar i biljakter, snutar som springer, snutar i slips, snutar som dricker snutkaffe, snutar som skjuter såna som förtjänar det. Dessutom är det snutar med skitsnygga snutnamn som splashar upp i rutan precis när bilden fryser. Stenhårt. Beastie Boys plockar det coolaste ur 70-talsdeckarna och startar samtidigt intresset för för 70-talets blaxploitationfilmer igen. Låten är inte så dålig den heller.

3 Smells like teen spirit

Nirvana (1991)

Videon och låten som inte bara satte Nirvana på kartan, utan hela Seattle och grungen. Det finns tusentals historier kring inspelningen. En är att Kurt hela tiden tjatade om att få slå sönder instrumenten. ”Nu då? Kan vi slå sönder dem nu? Snälla?” Till slut fick han det.

4 Sledgehammer

Peter Gabriel (1986)

Det var 1986 och musikvideon hade blivit riktigt stor. Då kom ”Sledgehammer” och gjorde den ännu större. Med hjälp av animerad lera och ett gäng öppna sinnen blev ”Sledgehammer” musikvideons stora triumf – både på gott och ont. Det tog flera år innan branschen hämtade sig och började spela in nya storverk.

5 Take on me

A-ha (1986)

Norska A-ha kom aldrig i närheten av ”Take on me” igen – varken när det gäller låt eller video. Låten valdes flera gånger till ”the one-hit-wonder of all times”. Men frågan är om inte videon – som valdes till världens bästa av MTV samma år den kom – fått mer uppmärksamhet. Fortfarande gnäller trion om att alla bara vill prata om ”den där videon”, aldrig deras musik.

6 Can you feel it?

The Jacksons (1980)

Bröderna Jackson som jättelika gudar. De går omkring, strör guldstoft och samlar ihop psykedeliskt ljus med händerna och sprutar upp det i himlen. Bröderna spelade – som Jackson 5 och The Jacksons – in dussintals med singlar som var bättre än ”Can you feel it”. Kanske är det just därför som den här videon, med de överdrivet bombastiska och HÖGA ljudeffekterna, blev en sån fullträff.

7 Weapon of choice

Fatboy Slim (2001)

Regissören Spike Jonze får skådespelaren Christopher Walken att dansa. Det blev en video som Fatboy Slim själv inte hade någon särskilt stor del i. ”De andra filmade, jag var hemma och gjorde barn” har han sagt.

8 Do they know it´s christmas?

Band Aid

Svälten härjade i Etiopien och chockbilder kablades ut över jordklotet. Det fick gamle sångaren Bob Geldof att ta initiativet till Band Aid – och Live Aid – som samlade in över 700 miljoner kronor. Videon till ”Do they know it´s Christmas” är en orgie i 80-talets största brittiska stjärnor – och deras frisyrer. Snäppet bättre än sin efterföljare USA for Africa, ”We are the world”.

9 Like a prayer

Madonna (1990)

Madonna slog igenom som Marilyn Monroe-kopia med ”Like a virgin”. Men det var först när hon dansade framför brinnande kors, hånglade med en svart man (stora saker, vid den här tiden) och biktade sig i kontroversiella ”Like a virgin” som alla fattade att hon kommer att stanna kvar på toppen. Antagligen för alltid.

10 I wanna rock

Twisted Sister (1984)

Vet du inte hur man headbangar sönder skolskåpet, ska du titta på ”I wanna rock”. Vet du inte hur du retar gallfeber på läraren, ska du titta på ”I wanna rock”. Vet du inte vad du vill göra med ditt liv, ska du titta på ”I wanna rock”.

11 Walk this way

Run DMC/Aerosmith (1986)

Samarbetet som räddade (hm?) Aerosmith tillbaka till de stora scenerna efter år av vråltunga droger. Men framför allt är videon till ”Walk this way” en rolig historia där Run DMC och Aerosmith gör upp om dåtidens viktigaste fråga: vilket som egentligen var bäst av hårdrock (som var STOR 1986) och andra musikstilar, i det här fallet hip hop. Ingen vinner, visar det sig. Det är bättre att vara kompisar.

12 All is full of love

Björk (1999)

Två Björk-robotar byggs ihop och förvandlas sakta till något mänskligare. Till slut blir de kära i varandra. Den vackra Chris Cunningham-regisserade videon är förmodligen ett av de bästa exemplen på vad man kunde prestera med dataanimationer 1999. Björk har alltid gjort bra videor, men den här är allra bäst.

13 Wicked game

Chris Isaac (1990)

När signaturmelodin från David Lynch-filmen ”Wild at heart” skulle bli video anlitades regissören och fotografen Herb Rits – som definitivt inte gjorde bort sig. Det händer egentligen ingenting alls, förutom att Helen Christensen och Chris hånglar på en strand. Men oj så snyggt det är.

14 California love

Tupac/Dr Dre (1996)

Kalifornien möter Thunderdome. Fast videon till ”California love” är bättre än alla Mad Max-filmerna tillsammans. Tupac och Dr Dre bränner genom öknen i ombyggda folkvagnar, sen hamnar de i en bur men fortsätter trots det att rappa. En av hip hopens absolut främsta musikvideor, signerad den absolut störste i sammanhanget: Hype Williams.

15 Sinead O´Connor

Nothing compares 2 U (1990)

Frågan är vilket som var Sineads smartaste drag: att göra en cover på en Prince-låt, eller att låta John Maybury regissera videon till den. Efter ett 80-tal av dyra storvideor sattes Sinead på en stol. John zoomade in hennes ansikte. En tagning, många tårar. Vackert och mycket effektfullt.

Diskutera:

5 duktiga videoregissörer