Musikrecensioner

Svindlande närvaro

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Betyg: 4 av 5 plus
Bob Dylan -The Witmark demos: 1962-1964 (The bootleg series vol 9)

POP/FOLK Det är tidigt 60-tal och en ung man sitter då och då i en liten studio mitt på Manhattan med sin gitarr och en ljudtekniker och sjunger in låtar på en enkel rullbandspelare.

Musikförlaget han just har skrivit kontrakt med, M Witmark & Sons, vill snabbt ha hans nya låtar på band, inte minst för att kunna sälja in dem till andra artister.

Den unge mannen har ännu inte blivit Bob Dylan med hela världen men det han här för första gången dokumenterar är musik som så småningom kommer att betyda massor för miljoner.

Just därför är 47 gamla demos i högst varierande ljudkvalitet djupt fascinerande lyssning. För det här är ljudet av hur Dylan, efter ett trevande debutalbum, hittar fram som artist. Här finns de första inspelade skisserna av låtar som ”Tomorrow is a long time”, ”Girl from the north country”, ”Mr Tambourine Man” och ”Blowin’ in the wind”.

Man hör Dylan hosta och komma av sig och man blir än en gång påmind om hur genomgripande ny hans lyrik måste ha framstått i ett tidigt 60-tal där popmusiken styrdes av låtskrivarfabrikerna runt Tin Pan Alley.

Mycket låter fortfarande helt tidlöst, inte minst för att att det är så enkelt inspelat.

Hör till exempel versionen av ”The times they are a-changin’”, med Dylan på piano.

Närvaron är så svindlande intensiv att det känns som att vara på plats i rummet.

BÄSTA SPÅR: ”The times they are a-changin’”

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner