Motörhead-Lemmy död

Motörhead-sångaren Lemmy Kilmister död

Av: 

Kalle Asplund

Ebba Thornéus

MUSIK

Frontfiguren och sångaren Ian "Lemmy" Kilmister från det brittiska rockbandet Motörhead avled i cancer under måndagen, uppger bandet på sin Facebooksida.

Rockikonen hade under lång tid tampats med allvarliga hälsoproblem.

Han blev 70 år gammal.

Kilmister hade under lång tid tampats med allvarliga hälsoproblem och har de sista åren tvingats trappa ned både på alkohol och rökning, enligt nöjessajten TMZ. Motörhead-sångaren ska ha rökt under 57 år.

Kilmister ska ha fått besked om den aggressiva cancern endast två dagar innan han avled. Då var han enligt uppgift i sitt hem, tillsammans med sin familj.

"Fira livet - Kilmister hade velat det"

På bandets facebooksida uttryckte man under måndagskvällen sin saknad och sorg efter bandmedlemmen:

”Det finns inget enkelt sätt att säga detta ... vår mäktiga, ädla vän Lemmy avled i dag efter en kort strid med en mycket aggressiv cancer. Han fick kännedom om sjukdomen den 26 december, och var då hemma, sittandes framför sitt favoritvideospel från The Rainbow (Lemmys stamkrog i Los Angeles, reds. anm.) tillsammans med sin familj. Vi kan inte uttrycka vår chock och sorg, det finns inte ord. Vi kommer att säga mer de kommande dagarna, men just nu, snälla... spela Motörhead högt, spela Hawkwind högt, spela Lemmy´s musik HÖGT. Ta en drink eller två. Dela historier. Fira livet denna vackra, underbara man firade så livfullt själv. Han hade velat just detta."

Dog en månad efter bandkollegan

En av de första att hylla Kilmister i en tweet var Ozzy Osbourne, sångare i Black Sabbath: ”Har förlorat en av mina bästa vänner idag. Han kommer vara saknad. Han var en krigare och en legend. Jag kommer se dig på andra sidan”, twittrade sångaren.

För bara en månad sedan dog även den ursprungliga Motörhead-trummisen Phil Taylor efter en lång tids sjukdom. Tidigare under hösten ställde bandet in ett flertal konserter på grund av gitarristen Phil Cambells tillstånd. Bandet genomförde dock två Sverigespelningar i början av december i år.

Greps med droger

Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister föddes på julafton 1945, nära Stoke-on-Trent i England. Han började tidigt spela i små lokala band och blev medlem i rockgruppen Hawkwind 1972.

1975 greps han under en pågående turné med droger vid gränsen mellan Kanada och USA, satt fem dagar i häktet och fick sedan sparken från Hawkwind.

Lemmy startade gruppen Bastard i stället, men bytte sedan snabbt gruppens namn till Motörhead. Nu började framgången komma. Lemmys gutturala, rossliga sångstil - starkt påverkad av ett ökänt intag av cigaretter och sprit - var unik för tiden och kom att tilltala både deras tidiga rockpublik och punkrockfans. 1980-81 hade Motörhead sin kanske största framgångsperiod med det klassiska albumet ”No sleep 'til Hammersmith” och singeln ”Ace of Spades”.

Sviktande hälsa

De senaste åren har det rapporterats mycket om Lemmys sviktande hälsa och bandet har tvingats ställa in ett flertal spelningar. I augusti i år berättade den svenske trummisen Mickey Dee för Aftonbladet om hur Lemmys hälsotillstånd satt käppar i hjulet för bandet de senaste åren och att ett tidigare besked om hans hälsotillstånd var det tuffaste Motörhead utsatts för som band.

– Det kom så plötsligt och slog så hårt. Det var inte tokallvarligt, men det knockade honom hårt och då knockade det oss allihop. Han var tvungen att ändra hela sin livsstil.

Aftonbladets Markus Larsson skrev i sin recension av Motörheads konsert på Scandinavium i Göteborg den 1 december i år:

"Men den senaste tiden har konserter och turnéer ställts in. Det mesta har berott på Lemmys sviktande hälsa. Men under den aktuella turnén har även gitarristen Phil Campbell vårdats på sjukhus.

Allt det ger spelningen en speciell atmosfär. Ibland känns det som om publiken hejar på en totalt slutkörd skidåkare som fått mjölksyra och kramp i den sista plågsamma backen före mål.

Lemmy har ingen märkbar kraft i strupen eller basspelet. Mellan låtarna sluddrar han så mycket att det inte går att höra vad han säger. Fötterna står fastgjutna i backen. Kroppen är fixerad i ett läge, som om minsta onödiga rörelse riskerar att stoppa föreställningen."

Enligt Expressen ska Lemmy den 13 december ha firat sin sista födelsedag på den legendariska klubben Whiskey a go go i Los Angeles, tillsammans med rocklegendarer som Slash och Scott Ian. Enligt uppgift ska Motörhead-sångaren sett märkbart trött ut när han minglade runt bland gästerna.

I går stoppades Lemmys föreställning för alltid.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik

/

Motörhead-Lemmy död

LÄS VIDARE

”Värst var när min flickvän dog av en överdos”

ÄMNEN I ARTIKELN

Motörhead-Lemmy död

Lemmy Kilmister

Motörhead