Musik

Julia Michaels låter alldeles för anonym

Av: 

Natasha Azarmi

Julia Michaels debutalbum kommer hela fyra år efter hennes genombrott.
Julia Michaels debutalbum kommer hela fyra år efter hennes genombrott.

MUSIK

ALBUM Julia Michaels har skrivit musik åt några av världens största popstjärnor.

Men på hennes egen debut syns stjärnpotentialen sällan till.

Betyg: 2 av 5 plus
Julia Michaels
Not in chronological order
Republic/Universal


POP När Julia Michaels skrev succéhiten ”Issues” var det första gången som hon inte kunde ge bort en låt till någon annan. Det säger en hel del. Michaels började nämligen att skriva musik till andra artister redan som 14-åring, tio år senare hade hon bland annat Justin Bieber, Ed Sheeran och Selena Gomez på meritlistan.

Som genombrottslåt var ”Issues” speciell.

Balladen kändes ovanligt avskalad för topplistorna men kombinationen av Michaels säreget raspiga röst och nakna kärlekstexter, så raka att de nästan liknande konversationer, resulterade ändå i nästan en miljard lyssningar, flera Grammy-nomineringar och samarbeten med stornamn som Shawn Mendes och Maroon 5.

Det hela kändes som början på ett nytt popfenomen.

Men Julia Michaels hade aldrig några planer på att bli känd, eller på att ens lämna låtskrivarstudion. Den plötsliga succén blev överväldigande och artisten, som dessutom lider av scenskräck, började att dra sig tillbaka från rampljuset.

Kanske är det därför som hennes debutalbum präglas av en sådan stark anonymitet. Det är faktiskt anmärkningsvärts blekt.

Låtarna beskrivs som smärtsamt ärliga och så personliga att Michaels ännu en gång velat behålla dem för sig själv. Det ligger tyvärr något ironiskt i det, flera av spåren hade kunnat tillhöra precis vilken popartist som helst.

Men 27-åringen från Iowa är en skicklig berättare och det räddar henne flera gånger, särskilt när hon i avslutningsspåret radar upp alla egenskaper som hon saknar och sedan ömsint sjunger ”That's the kind of woman I'd leave me for”.

Men det är ändå på singeln ”All your exes” som Julia Michaels imponerar mest. Låten är en pop-rock-hybrid där hon färgstarkt och uppriktigt sjunger om hur mycket enklare livet hade varit om alla hennes partners ex var, tja, döda.

Där blir stjärnpotentialen äntligen ett faktum.
BÄSTA SPÅR: ”All your exes”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

10 plattor från 1971 att damma av igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner

Pop

Shawn Mendes

Selena Gomez

Ed Sheeran