Lisa Nilssons succéskiva får nytt liv: ”Den är tidlös”

”Det finns inget mellan mig och den skivan, den tiden i livet, som har konflikter i sig längre”

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Lisa Nilsson släppte ”Himlen runt hörnet” för 25 år sedan.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Lisa Nilsson släppte ”Himlen runt hörnet” för 25 år sedan.

”Himlen runt hörnet” gav Lisa Nilssons karriär en rejäl skjuts och skivan ska nu hyllas med två jubileumsföreställningar.

Huvudpersonen själv har vägrat att stanna kvar i den stilen.

– Jag älskar min inkonsekvens, säger hon.

25 år har gått sedan Lisa Nilsson släppte skivan ”Himlen runt hörnet” – ett album som kom att förändra hennes liv.

Hon prisades bland annat med en Rockbjörn och en Grammis för bästa album och låtar som”Varje gång jag ser dig” och titelspåret ”Himlen runt hörnet” är fortfarande aktuella.

Det var inte något hon själv hade trott under själva inspelningen. Det var först efteråt den känslan kom.

– Vi hade en initierad krets som var inbjuden till studion, vi köpte ett par backar öl och sa ”nu spelar vi den från början till slut”. Och jag minns krispigheten i det rummet. Alla agerade väldigt starkt och det var uppenbart att de gillade det. Då begrep jag att vi hade gjort något. Inte vad som helst, utan något viktigt, säger hon.

Mauro Scoccos tips blev ovärderliga

Särskilt minns hon en lärdom som Mauro Scocco gav henne.

– Han gjorde mig uppmärksam på att melodin kan vara stark nog. Jag var, och är fortfarande, förtjust i att förlänga och improvisera. Jazzdotter, du vet. Men man behöver inte alltid brodera och när jag började göra som han sa kände jag själv storheten i melodin. Jag fick en emotionell och lite tredimensionell upplevelse av att kliva in i låten, underkasta mig låten och bli ett med den istället för att förhålla mig till melodin som en ytlig samling toner som jag kan göra vad jag vill med.

Lisa Nilsson vill inte påstå att hon underkastat sig lärdomen. Däremot har hon lärt sig att ständigt vara uppmärksam på sig själv.

– Jag är stolt över att jag aldrig har slutat utvecklas. Jag älskar min inkonsekvens, säger hon.

Kommer köra hela skivan – från början till slut

De båda jubileumskonserterna för skivan äger rum på Göta Lejon i Stockholm den 16 och 17 oktober. Biljetterna släpps idag, den 13 september. Konserterna delas upp i två delar. I den första körs skivan från första till sista spår. Den andra delen blir en överraskning.

Mycket har hänt i Lisa Nilssons liv sedan den skivan. Hon beskriver det som ständiga prövningar där inte minst skådespeleriet har gjort henne orädd som artist.

”Så mycket bättre” gjorde storverk

Men oavsett hur mycket man än utmanar sig själv krävs det att man som artist når ut till allmänheten, menar hon. Där kom TV4:s ”Så mycket bättre”, som hon deltog i för två år sedan, att spela en stor roll.

– Det programmet gjorde storverk för mig. ”Så mycket bättre” påminde den breda massan om mitt pågående artisteri. Det är annars många som missar att det släpps skivor och görs turnéer om du inte har svin-hitar på alla radiokanaler samtidigt. Det är svårt att nå igenom bruset.

En baksida av hennes medverkan i programmet var att spekulationerna i hennes privatliv gick överstyr efteråt. Lisa Nilsson svarade då med att skicka ut brev till de journalister som skrev felaktiga uppgifter om hennes smärtsamma separation.

– Jag berättade hur det låg till och bad dem sluta skicka fotografer till min ex-mans trädgård. Det har helt upphört från den dagen, säger hon.

”En liten antidemokratisk tsunami”

Lisa Nilsson är inte rädd för att säga ifrån när något är fel. På sociala medier tar hon ofta diskussioner om feminism med personer som har andra värderingar eller som bara är ute efter att provocera.

Men dessa diskussioner tar på krafterna.

– Det är viktigt att orka ta debatten även om det kan bli lite jobbigt ibland. Det drar igång starka reaktioner. Sticker man ut hakan får man ofta en liten antidemokratisk tsunami tillbaka.

”Tidlös och jävligt bra”

I dag är det en självsäker Lisa Nilsson som ser fram emot två emotionellt laddade jubileumskonserter. För några år sedan hade de varit svårare att genomföra.

– Det finns inget mellan mig och den skivan, den tiden i livet, som har konflikter i sig längre. Ett tag fanns det det. För ingen vill ju ”stanna i flickrummet” för evigt, i kläderna eller identiteten man hade då. Lite så kan det bli när man blir för sammanlänkad med en låt och med en look – man får känslan av att man vill flytta hemifrån men så vill alla att du stannar. Men jag har hittat ett sätt att leva och åldras med den här skivan. Den får växa med mig. Den är tidlös och fortfarande jävligt bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE