Broder Daniel-sångaren släpper sin första singel

Henrik Berggren är en ikon inom svensk pop

2008 satte Broder Daniel punkt med en sista spelning.

I dag, nästan tio år senare, släpper Henrik Berggren sin första egna singel – om sin problemfyllda bakgrund.

”Många tycker att jag är modig som vågar sjunga och berätta om mina problem. Det är jag inte. Jag har bara en större fruktan, fruktan för alltings intighet”, skriver sångaren i ett personligt meddelande.

”Shoreline”, ”Underground” och ”When we were winning”. Kultbandet Broder Daniel, med Henrik Berggren, 42, som sångare och låtskrivare, spottade ur sig hits under två decennier.

Viss draghjälp fick det skramliga popbandet från Göteborg av filmen ”Fucking Åmål”, som bland annat färgas av bandets låt ”Whirlwind”, men BD har också haft en stark fanbase, med subkulturen poppandorna – som bär stjärna på kinden precis som sångaren Berggren.

Gitarristen dog - Broder Daniel la ner

1989 grundades bandet, som en en period hade Håkan Hellström bland medlemmarna. Frontman har dock hela tiden varit Henrik Berggren.

2008 tog det stopp. Då gitarristen Anders Göthberg hade tagit sitt liv, bestämde sig övriga bandmedlemmar för att göra en sista spelning, för att hedra sin vän. Den sista Broder Daniel-konserten hölls på Way Out West 2008, inför en enorm gråtande publik.

Sedan dess har fans och musikmedia hoppats på något nytt. Rykten har surrat och Henrik Berggren har gett ett litet, litet smakprov på solomaterial live.

2015 bekräftade Henrik Berggren för Expressen att han spelar in sin första soloskiva, bland annat med hjälp av gamla BD-kollegor.

Nu, två år efter beskedet och 14 år efter Broder Daniels senaste studioalbum, släpper Henrik Berggren solo sin första singel. ”To my brother, Johnny” finns nu att höra online.

Berggren om sitt missbruk och depression

I ett mycket öppenhjärtigt pressmeddelande berättar artisten om den depression han hade i tidiga tonåren, som legat till grund för låten.

”Ett moln av grå meningslöshet sjönk ner över allt. En person av mer kliniskt sinnelag än jag skulle kalla detta depression, och den kom att vara ett halvt liv för mig. Den upprätthölls av ett drickande och knarkande, som dock inte hade skapat detta tillstånd.”

Henrik Berggren: ”Kaos var mottot”

Berggren skriver att han ”vaknade upp ur hopplösheten” när han fyllde 30 år.

”Eftersom bekymmer föder bekymmer, och problem när problem, var inte uppvaknandet bara positivt. Jag befann mig plötsligt i en värld jag inte kände mig hemma i…”, skriver han och fortsätter.

”Visserligen hade jag bandet under hela denna tid, men under Broder Daniels hela existens hade bandet ingen egentlig framtid. Bandet var alltid på gränsen till upplösning, kaos var dess sammanhållande motto, och skönhet.”

”Försöker skapa något vackert”

Den nya singeln handlar om det som Henrik Berggren har upplevt.

”Att sjunga om det jag varit med om och att ur min plåga försöka skapa något så vackert som möjligt, det ger lidandet en mening. Alla bekymmer och all kamp har inte varit förgäves då. Istället kanske det kan omvandlas till något positivt, som också andra kan gagnas av.”

Publisert:

LÄS VIDARE