Henrik Berggren drabbad av kroniskt trötthetssyndrom

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

MUSIK

Den forna ”Broder Daniel”-frontmannen Henrik Berggren ger sig snart ut på turné.

Samtidigt lider han av ett syndrom som försämrar hans livskvalité.

– Det är ett fängelse, otroligt begränsande. Det är inte ett helt liv, säger han till Nöjesguiden.

LÄS OCKSÅ

En ledsen triumf, Henrik Berggren

Henrik Berggren, 42, släpper den 5 maj soloalbumet ”Wolf's heart” och den 24 maj drar sommarens Sverigeturné igång med start i Stockholm. Men under tiden som han har fullt upp med musikkarriären kämpar han med ett kroniskt trötthetssyndrom.

– Jag ligger ned nästan hela dagarna. Om jag gör någon aktivitet, vilken som helst, blir jag dålig efter en stund. Då måste jag lägga mig ned och inte nödvändigtvis sova, men stänga ögonen. Det är ett fängelse, otroligt begränsande. Det är inte ett helt liv, säger han i en intervju med Nöjesguiden.

”Får amfetamin”

För nio år sedan sa den tidigare ”Broder Daniel”-frontaren hejdå med sitt band under en spelning på festivalen ”Way out west”, och fansen väntade på en solokarriär. Men det gick inte många år innan sjukdomsbakslaget kom. För Nöjesguiden beskriver han sitt tillstånd som ”halvt död”.

– Jag får amfetamin utskrivet nu. Vilket ju är lite lustigt, att staten helt plötsligt subventionerar droger till mig, säger han till Nöjesguiden när han behöver ta tabletter och vilopaus under intervjun.

”Ensam hela tiden”

Henrik Berggren har sedan fyra år tillbaka lidit av det kroniska syndromet, och de första månaderna efter att ha fått diagnosen var tuffast. Han jobbade till en början på att få sig själv sjukskriven, men beskriver det för Nöjesguiden som ett helhetsjobb.

– Enda sättet jag skulle kunnat lyckas med det var att först bli frisk. Men så bestämde jag mig för att jag måste försöka göra skivan ändå, säger han.

Låten ”I Need Protection” på nya skivan, handlar om sjukdomen som verkligen har påverkat hans sociala liv.

– Hittills har jag inte prioriterat det sociala någonting. Jag är ensam hela tiden, inte för att jag inte vill vara social, men det är en av de grejer som gör mig tröttast allra fortast, säger han till Nöjesguiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE