Låtskrivarmys med Jill Johnson och Liz Rose

avHåkan Steen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: CONNY SILLÉN
Jill Johnson och hennes amerikanska låtskrivarvän Liz Rose får till en sympatisk show med berättelserna i centrum.

KONSERT Jill Johnson tar med sig amerikanska låtskrivarvännen Liz Rose på turné och skapar avslappnat countrymys i klassisk Nashville-stil.

Det är möjligen inte den konsert fansen allra helst vill ha av Jill Johnson men just därför piggar den upp.


Jill Johnson & Liz Rose
Turnépremiär: Konserthuset, Västerås. Publik: Nästan 850. Längd: 109 minuter. Bäst: Jills ”Too late to be drinking” och Liz ”Ex-husbands”. Sämst: Finns möjligen en del formmässigt kvar att slipa på.


VÄSTERÅS. Trogna följare av tv-serien ”Jills veranda” (vars fjärde säsong för övrigt rullar igång 12 februari) är förmodligen redan bekanta med Liz Rose.

Nashville-låtskrivaren med Texas-rötter är en av Jill Johnsons närmaste vänner sedan 19 år tillbaka. Förutom de många samarbetena med Ängelholms främsta bidrag till countryn ligger Rose även bakom en rad låtar med artister som Carrie Underwood, Jewel, Bonnie Raitt och Lee Ann Womack.

Inte minst sitter hennes låtskrivarcredit på ett stort antal Taylor Swift-låtar, däribland de Grammy-belönade ”White horse” och ”You belong with me”.

Jill Johnson har länge velat åka på turné med sin amerikanska kollega och den här vintern blev det läge.

Showen ”Me and ms Rose” saknar inte likheter med hur det brukar gå till när de två skriver låtar ihop i Nashville: akustisk gitarr, avspänd stämning, musik och anekdoter. Idén är ett slags variant på de informella ”in the round”-konserter som är vanliga i ”Music city”, där ett gäng låtskrivare kan ses och testa låtar inför publik.

Liz Rose har trots alla framgångar och all rutin bara ett eget album i ryggen och är verkligen inget stort namn i Sverige, men i kväll får hon näst intill lika mycket utrymme som Jill.

De två vännerna sitter på varsin barstol och berättar om gamla ex, hembränt och Jills konfirmationspräst Åke, berättelser som alla på olika sätt utvecklats till låtar.

Det märks ibland att det är premiär, allt snack sitter kanske ännu inte klockrent.

Men den akustiska trion som backar upp får till fint, coolt organiskt sväng med ståbas och steelguitar och det är mysigt och sympatiskt rakt igenom.

Framför allt känns det kul att Jill Johnson vågar utmana sin publik med den här lite mindre väntade sortens turné.

Att döma av responsen i Västerås är det ett grepp som går hem.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM