Berättaren Petter brinner fortfarande

Av: Per Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
Petter vid turnépremiären på Rival 13 februari – just innan coronakrisen kom.
Foto: Peter Wixtröm
Petter vid turnépremiären på Rival 13 februari – just innan coronakrisen kom.

ALBUM På Petters nya album ”Varholmsgatan” är det berättarlusten – snarare än en tidigare obeprövad korsbefruktning mellan Göteborgsrock och rap – som gör artisten intressant.


Petter
Varholmsgatan
Baba/Sony


HIPHOP Där liveartisten och krögaren Petter sannolikt drabbas hårt av coronakrisen kan åtminstone nya albumet ”Varholmsgatan” rullas ut enligt planerna. Skivan är döpt efter gatan i Göteborg där producenten Mattias Glavås studio ligger. Glavå, som tidigare jobbat med artister som Håkan Hellström och Hästpojken, sätter sin tydliga prägel på albumet inte minst genom gästlistan.

Petter har erkänt att han var vilsen när han började arbetet med ”Varholmsgatan”, som faktiskt kan beskrivas som ett experimentellt – och ganska spretigt – album. I Joel Alme-gästade ”Barnängens ängar” uppstår en mysproggig stämning som i all sin omöjlighet låter inbjudande. Samma sak gäller den ”Rosa pantern”-jazz som kommer ur samarbetet med Franska Trion. Kanske borde hela albumet låtit så: Petter i cigarrdimma, vinrusigt rappande, djupt försjunken i en Chesterfield-fåtölj. När han i låten ”Tågkorridor” spränger in några strofer ur Pär Lagerkvists dikt ”Det är vackrast när det skymmer” uppstår ännu en sådan trovärdig plats för Petter, 46, att vara på.

Även när den tidigare ganska obeprövade korsbefruktningen mellan Göteborgsrock och rap misslyckas med att övertyga kliver observatören Petter fram och räddar showen. Det är berättandet – eller snarare den osläckbara lusten till det – som alltjämt gör honom intressant som artist. I nästan varje rad hörs det att Petter verkligen vill berätta för oss om sitt liv i dag, att han fortfarande brinner för detta hyfsat permanent. Fembarnspappan har bytt ”halvtaskig rusdryck” i Stigbergsparken mot absint. Han är ”lite rundare, bredare omfång”, men ”fortsätter träna” för han ”vill ha rutor på kroppen”.

Även språkbruket matchar åldern – vilka andra svenska rappare använder ord som ”stuckaturen”?
BÄSTA SPÅR: ”Natten” feat. Eye-N-I & Franska Trion.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE