Musikrecensioner

Drakes överraskande album – så bra är det

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

Stjärnan gjorde en ”Beyoncé” i natt

R'N'B Om du läser det här är det för sent.

På torsdagsnatten gjorde Kanadas emotionellaste ”en Beyoncé” och släppte oannonserat sjutton(!) nya låtar med en briljant – och väldigt Drakesk - titel.

Är det ett album? Är det en mixtape? Frågan är egentligen om det ens är särskilt intressant. Inom hiphop och r'n'b har mixtape-formatet länge varit vedertaget. Oftast handlar det om att släppa den press som ett album innebär.

”Just at home fuckin around, no judging”, för att citera Frank Ocean.

Men gränsen mellan mixtape och album håller på att suddas ut.

”If you're reading this, it's too late” bör nog ses som en tillfällig hållplats på väg mot Drakes officiella album ”Views from the 6”, som kommer senare i år.

Samtidigt släpps kortfilmen ”Jungle”, i vilken Drake är ledsen i en limousin i Hollywood Hills. Scenen rhymar väl med musiken. Hans introspektiva funderande på framgångens ihålighet fortsätter. Drake är fortfarande helt och hållet uppriktig. Det är den förlåtande faktorn när hans navelskådande passerar gränsen för vad som borde vara tillåtet.

Här finns spår av alla hans tre album. Den valpiga rappen från ”Thank me later”, undervattens-r'n'b:n från ”Take care” och de snorkiga beatsen från ”Nothing was the same”. Lekfullheten ger känslan av att Drake tryckt på ”play” hemma i vardagsrummet och bara kört.

Flera av låtarna är gjorda tillsammans med snart Sverige-aktuella PARTYNEXTDOOR, som är sajnad till Drakes bolag OVO Sound. Tillsammans använder de autotune som Chet Baker använde sin trumpet. Och precis som i fallet med Chet är färgen på musiken blå.

BÄSTA SPÅR: ”Preach” (feat. PARTYNEXTDOOR)

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner