”De kallar oss konstiga bögar”

Foto: – Jag bryr mig verkligen inte vad folk tycker och det gör ingen annan i bandet heller, säger Yohio. Det här är Seremedy: Från vänster: Bas: Jenziih Gitarr: Ray Sång: Seike Trummor: Linder Gitarr: Yohio
MUSIK

Yohio är 15 år, klär sig som en japansk docka – och har precis fått skivkontrakt.

Metalbandet Seremedy från Sundsvall sparkar upp dörrar som varit stängda sedan Bowie pensionerade Ziggy Stardust.

– De kallar oss för konstiga bögar, säger Yohio.

Det börjar ta fart för det unga bandet Seremedy. Med sin uppseendeväckande stil och melodiska metal är de redo att få Sverige att höja på ögonbrynen. De har precis fått skivkontrakt och första EP: ”Seasons will change” släpps i mitten av april. Nu väntar Japanturné – om inte läget i kärnkraftverket förvärras det vill säga.

– Det är jätteroligt, min dröm har gått i uppfyllelse väldigt snabbt. Det är mycket som händer nu och mycket stress, men bra stress, säger Yohio, gitarrist i bandet.

Har inte tid med skola

Yohio är bara 15 år men en erkänd gitarrtalang och låtskrivare i bandet. Just nu har han tagit en paus i skolan för att fokusera på musiken.

– Jag har inte tid med skolan samtidigt som det här, bandet är viktigare. Lärarna är lite sura på mig men jag går bara dit när vi har nationella prov, säger han.

Musiken som Seremedy gjort hittills beskriver Yohio som ”metalpoppig”. Men han är noga med att förklara att de inte planerar att fastna i ett fack.

– Vi vill mixa med musiken. Det kan lika gärna komma en dödslåt som en poplåt från oss, säger han.

Den speciella stilen med sminket, håret och kläderna är inspirerad av den alternativa Japanska rockscenen och är en lika stor del av bandet som musiken. 

– Vi kallar det för visuell rock. Vi vill inte gå upp på scenen i t-shirt, hängande hår och bara stå och headbanga, det är inte vår grej.  Vi vill leverera en hel produkt, mer än bara musik. Det ska vara intressant att titta på, säger Yohio.

Uppträder i Ryssland

Trots att Seremedy bara funnits i ett år har de haft flera spelningar i Sverige och hunnit uppträda i Ryssland. De har redan skaffat en hängiven fanskara.

– Det beror mycket på hur vi ser ut och att vi marknadsför oss ganska brutalt, en blandning av musiken och stilen. Att Seike och Jenziih var kända på hemsidan Emocore.se redan innan de började spela i bandet och det har hjälpt en del.

Fansen finns över hela världen och Yohio får mycket beundrarbrev – att det lika ofta är av killar som tjejer gör honom ingenting. Större delen av deras fanbase beskriver Yohio som alternativa människor i 13- till 17–årsåldern.

– Det är samma människor som gillar Tokio Hotel som lyssnar på oss. Tokio Hotel gör väl sin grej och lyckas med det, men det är inget som faller mig i smaken, säger han.

”Började sminka mig i sexan”

Att dra paralleller mellan Seremedy och Tokio Hotel är annars ganska nära till hands. Båda grupperna är unga, har Japaninfluenser, och utmanar könsrollerna men Yohio tycker jämförelsen faller platt.

– Man kan inte klandra dem som jämför oss men vi är inte så lika egentligen. Förutom att sångaren har lite smink. Vi har inte samma musikstil över huvud taget. De är inte lika extrema som oss, säger han.

Det måste ändå krävas balls att som 15-åring gå upp och shredda i en Japansk klänning?

– Jag har aldrig brytt mig om vad folk tycker. När jag började lyssna på sån här musik gick jag i sexan, då sminkade jag och klädde mig extremt i bland. Det var inte direkt att folk accepterade det men det sket jag i. Nu klär jag mig mer normalt. När man håller på med hår och smink i bandet så blir det mer som ett jobb.

Måste man titta på Anime för att kunna lyssna på er musik?

– Musiken kan vem som helst lyssna på. Men där emot för att acceptera och förstå vårt utseende kanske man måste ha lite kunskap om japansk kultur. Folk som inte vet någonting som sånt här tycker att vi är konstiga bögar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock