Kling: Ozzy sänker starkt Black Sabbath

1 av 3

avMattias Kling

MUSIK

Vad var bäst?

– Att se hur bra Tony Iommi tycks ha repat sig efter sin cancerdiagnos. Trots att han fortfarande går under behandling, något som också styr bandets turnéschema, verkar han vara i god form. Kraftfull och säker. Detta, tillsammans med att bandet i stort låter väldigt bra i nära nog två timmar och river av klassiker likt ”Children of the grave”, ”Into the void” och ”Snowblind” är fantastiskt kul.

Vad var sämst?

– Ozzy Osbournes prestation är bedrövlig. Tyvärr. Och det smärtar mig att konstatera, men han sjunger fasansfullt under långa stunder. Ta signaturmelodin ”Black Sabbath” som ett exempel. I den ligger han i ett helt annat tempo än resten av bandet, han rusar liksom fram då de försöker pressa ut så mycket tyngd som möjligt. Det låter horribelt. Vilket just sången också gör under största delen av konserten.

Vad överraskade dig?

– Faktiskt att frontmannen var i så pass dålig röstform. Förvisso hade jag redan på förhand sett en rad videoklipp från tidigare i år som skvallrade om detta, men naiv som jag är hoppades jag ändå på att det nu skulle låta bättre. Det gjorde det inte.

Vad skulle ha gjort konserten bättre?

– Det anser jag väl vara ganska så klarlagt vid det här laget, va? Jag tycker också att det var aningen retsamt att de bara spelade några takter av ”Sabbath bloody sabbath” som intro till avslutningslåten ”Paranoid”. Man vill ju ha hela det stycket. Verkligen.

Hur många plus får Black Sabbath i kväll?

– Under dessa förutsättningar är det omöjligt att sätta ett sammanhållet betyg. Bandet är värt fyra plus, medan Ozzy högst kämpar sig till ett. En föga hedervärd kompromiss torde då bli en tvåa.

Fotnot: En längre recension av konserten kommer att publiceras i morgondagens tidning.

Konserten minut för minut – läs Joacims Perssons chatt från spelningen här

ARTIKELN HANDLAR OM