Det blir svettigt värre för de mindre festivalerna

MUSIK

Fyra brännheta frågor om metalsommaren till Nöjesbladets hårdrocksexpert Mattias Kling.

Foto: Mattias Kling.

1. Vilken är den hetaste bokningen i sommar?

– Svårt att säga. Men nog väger ett Metallica tyngre än Iron Maiden i det här sammanhanget, speciellt med tanke på att britterna besökte Sverige för två spelningar så sent som i juli i år. Och även om de har lovat att stuva om en smula i repertoaren till nästa år så är det alltjämt den ”Seventh son of a seventh son”-nostalgiska ”Maiden England”-turnén som får dansa ännu en sommar. Mot detta ställs ett Metallica som erbjuder fansen att välja sin låtuppställning för kvällen, vilket på sitt sätt kan mynna ut i en väldigt spännande upplevelse. Speciellt då de även har lovat att spela en helt ny låt.

2. Räcker den svenska publiken till för så många ”hårdrocksfestivaler”?

– Absolut. Det bevisas år efter år – och inte minst då dessa två giganter senast ställdes mot varandra, i Göteborg i juli 2011. Då sålde båda akterna ut Ullevi snabbare än någon ens hann tänka ”hit the lights”, och det med bara ett par dagar mellan konserterna. Sen är det mycket annat som spelar in just när det gäller festivalspelningar. Det går att tänka sig att vissa hårdrockare fortfarande har så bestående men efter katastrofarrangemanget i Stora Skuggan 2010 att de drar sig för att ge kombinationen Live Nation och Stockholmsfestival en ny chans. Sam­tidigt som Bråvallas bredare program måhända kan skrämma bort en och annan av de mer trångsynta nitviftarna.

3. Vem blir förloraren?

– De mindre festivalerna. Speciellt arrangörerna bakom Metaltown i Göteborg torde ha det en smula svettigt just nu, då man har haft svårt att få riktig skjuts på festivalen efter kaospremiären strax utanför stan. Det behövs en superbokning där för att de ska upp i publiksiffror runt 25 000, som var standard för några år sedan.

4. Vilken festival skulle du själv gå på?

– Personligen sitter jag ju i den privilegierade sitsen att jag får åka runt på allt jag hinner och mäktar med. Tvingas välja mellan Maiden, Metallica och exempelvis Dark Angel på Sweden Rock? Det går inte. Nästa år ska jag se allt, något annat är uteslutet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock