Klubba förslaget om fristäder för musiker

Foto: Pussy Riot.
MUSIK

I dag faller domen över den ryska gruppen Pussy Riot.

Oavsett hur den lyder borde den ge den svenska regeringen eld i baken.

Foto: Tara Moshizi.

”Free Pussy Riot”. Så stod det på en banderoll som hängde på scenen när Feist spelade på Way Out West i Göteborg.

Medan solen sken över Slottsskogen och festivalbesökarna glatt började sippa på dagens första öl påminde hon oss om ett allvar. Ett allvar som består av rättegången mot den kvinnliga punkgruppen Pussy Riot. De greps i februari efter att ha genomfört en performance där de kritiserade den ortodoxa kyrkan för uttalandet om Vladimir Putin. Kyrkan menade att Gud hade utsett Putin till president. Påståendet kläcktes inför presidentvalet i våras – och serverades tillsammans med förmaningen att det är okristligt att demonstrera.

Feist är inte den enda artisten som har visat sitt stöd för de tre, ytterst pålästa, medlemmarna i Pussy Riot. Madonna, Björk, Red Hot Chili Peppers och Sting är några andra som tagit deras parti, och när Patti Smith spelade på festivalen Stockholm Music & Arts härom veckan uppmärksammade hon Pussy Riot på scenen och sa ”Jesus skulle fucking förlåta dem!”.

Gubben Putin kan dock be och böna förgäves, tycker jag. Honom får vi hoppas att varken Gud eller någon annan förlåter på länge, länge.

Gripandet av, och rättegången mot, Pussy Riot är också ett bevis för och en påminnelse om behovet av fristäder för musiker. Enligt Kulturrådet finns det i dag cirka 40 fristäder runt om i världen (varav fem i Sverige) som tar emot dramatiker, författare och journalister som lever under hot och förföljelse i sina hemländer. I fristäderna kan de arbeta utan att polisen står och knackar på dörren. För musiker finns det däremot inget sådant andningshål. Detta trots att många låtskrivare och kompositörer fängslas, exempelvis i Iran. Så länge det finns länder som tummar på yttrandefriheten kommer det också att fortsätta.

Mitt i mörkret finns det dock en strimma av hopp.

Kulturrådet har presenterat ett förslag för regeringen och ansökt om pengar för att Sverige, som första land i världen, ska kunna erbjuda fristäder för musiker.

I höst ska beslutet tas.

Rättegången mot Pussy Riot och Putins förtryck borde vara skäl nog att klubba ja.

Tara Moshizi