Ken Ring sålde sin musik – på jourlivs

avNiklas Strömberg

Foto: FRIDA LENHOLM
”JÄVLIGT FETT” Ken Ring hamnade ute i kylan efter Madeleine-skandalen för 13 år sedan. Men rapparen fortsatte att göra musik och gav ut den på egen hand via nätet – och i jourlivs i Hässelby. Nu ger Universal ut 11 av de skivorna.

Via nätet och på jourlivs i Hässelby.

Efter "kungaskandalen" var det så Ken Ring sålde sin musik.

Nu släpper skivbolaget Universal hela 11 av rapparens tidigare självutgivna skivor.

"Kungaskandalen", det är vad Ken Ring kallar det när han tänker tillbaka.

På en välbevakad festivalspelning för 13 år sedan framförde han en acapellaversion av låten "Spräng regeringen", en låt där en textrad avslutas med orden: " … sen drar vi till slottet och våldtar Madeleine."

Sen blev det svart.

Svarta rubriker i tidningarna. Svartlistaningar hos skivhandlare.

Snart låg en medial skugga över hela Ken Rings artisteri.

– Den det var faktiskt jag själv som valde att lämna mitt skivbolag och offentligheten. Det var för mycket press på mig. Men jag slutade aldrig att göra musik, säger Ken Ring.

”Inget skitsnack”

Under de efterföljande åren fortsatte Ken Ring att på eget bevåg ge ut sin musik.

Genom brända cd-skivor.

På nätet.

Och på jourlivs i Hässelby.

– Haha! Det är inget skitsnack. Det enda sättet att få tag i ett fysiskt ex av skivan "Mellanspelet" var att köpa den på jourlivs i Hässelby. Men jag sålde typ 2500 ex av den plattan, säger Ken.

Fler kan det bli.

Ken Rings nuvarande skivbolag Universal har nu beslutat att ge ut all musik rapparen släppte under sina år utanför skivbolagsvärmen. Från 2002 till 2006.

”Sjukt jobbigt”

Totalt handlar det om fem album och sex mixtapes som från och med den 18 april finns på Spotify och iTunes.

– Det känns jävligt fett. Men det är sjukt jobbigt att registrera alla låtar så att musiker och producenter kan få betalt av STIM och så. Jag kommer knappt ihåg vad alla heter. Haha!

Hur många ex sålde du av de skivor du släppte på egen hand?

– Om man räknar på alla som betalade hundra spänn för en skiva är det säkert 15 000 ex. Ekonomiskt var det en bra succé. Men det fanns andra saker man inte fick utan skivbolag. Uppmärksamhet i media, till exempel.