Duellen på Kalas

MUSIK

Thåström och Kent turas om att spela sist på turnén i sommar

1 av 2 | Foto: SISTA TURNÉN Joakim Thåström lär ta avsked med en riktig explosion.

Kent och Thåström. En internationell motsvarighet skulle vara att U2 och Rolling Stones turnerade ihop. Det blir inte större än så.

I synnerhet som det kan vara sista gången rockartisten Thåström ställer sig på scen.

- Efter den här turnén får det nog vara nog, säger han.

I morgon i Norrköping börjar Kalasturnén. Totalt blir det 16 gig med avslutning i Stockholm den 3 augusti. Thåström och Kent alternerar att gå på sist och slutsatsen är given: här är två akter av sådan dignitet att det

inte på förhand går att säga vem av dem som väger tyngst. Styrkeförhållandena är så jämna att en diskussion i diskussionen rört frågan om vem av dem som ska gå på sist i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kalla det gärna titelmatch, men Kents sångare Jocke Berg viftar bort sånt snack.

- Thåström spelar i en liga. Vi i en annan. Ser det inte som att vi vinner om vi har flest tändare i luften. Eller att han vinner om han har mest allsång på sin sista låt. Det är ointressant"

Laddad till hårfästet

Kent stod nyligen på stora scenen i Roskilde och gjorde succé. En tajt show där "FF", "Elite" och andra pärlor från det senaste albumet "Vapen & ammunition" möttes av samma jubel som äldre hits.

- Det blir två-tre låtar till när vi kör på Kalas. Vi och Thåström spelar nånstans mellan 75 och 90 minuter var, säger trummisen Markus Mustonen.

Thåström är alltid laddad till hårfästet. Den här gången kanske han till och med överträffar sig själv. Han har ju förvarnat om att det är hans sista rock "n" roll-turné. Rimligen vill han ta tack och adjö med en explosion.

- Varje turné känns förenad med livsfara. Efter den här får det nog vara nog. Pallar inte hur mycket som helst, sån god kondition har jag inte. Okej, jag tänker inte: Jag ska dö i kväll. Men jag vet inte hur jag ska palla den här svängen. Om jag över huvud taget turnerar i framtiden kommer det ske under andra former.

Om Thåström verkligen gick ut och gjorde sina greatest hits skulle det bli en makalös låtlista.

Men i synnerhet en hel del av Ebba Gröns material går bort, att vid 45 års ålder gå ut och köra "Ung & kåt" lär till exempel inte bli aktuellt.

Mest nya låtar

- Det är så jävla många låtar jag känner att jag inte kan lira. De är för mycket förknippade med en tidsperiod jag inte längre kan relatera till. Blir skitmycket från de två sista plattorna och utöver det en del guldkorn från Ebba och Imperiet.

En låt han lovar att framföra är Imperiets "Kriget med mig själv".

- Det är en sån låt jag älskar att sjunga. Kan inte bara stå upp och sjunga låtar, de måste vara sköna att sjunga för mig själv, det är det som avgör vilka jag väljer, låtar som kan få mig att hamna i trance, när musiken tar överhanden och blir större än en själv, när jag bara flyter med" Det är en utomjordisk upplevelse, en kick man blir slav under.

Medverkande akter:

Tore Börjesson