Majestätiskt och märkligt

De som lyckas bäst är de som tar tag i ABBA-låtarna och försöker göra dem till sina egna. Som Thomas Di Leva i en majestätisk "Winner takes it all". Och Eldkvarn, som skapar kvällens märkligaste stund i "Hasta manana".

Det går ju inte att misslyckas med dryga två timmar med ABBA-hits, stor orkester och högt tempo. Men allt för mycket är bara imitationer av originalen.

De flesta härmar ABBA. Det är som att se ungar stå och mima med hopprepet som mikrofon.

Schlagerfestival

Det märks att många tittat på alla videor Lasse Hallström gjorde åt gruppen. Sångarna vänder sig i profil precis som Agnetha och Frida. Och i kompet finns några av ABBA:s riktiga studiomusiker.

Friends gör en trevlig "Bang-a-boomerang". Afro-Dite "Ring ring". Charlotte Nilsson "My love my life". Jan Johansen är reserv för frånvarande Meja och sjunger "Take a chance on me".

Körsångarna jobbar hårt den här kvällen. Rena schlagerfestivalen.

Men Eldkvarn låter symfoniorkester och körsångare vila, och gör ett udda litet medley.

Först tar de "Chiq-uitita" och "Honey honey" och skakar om som när Bob Dylan gör kubism av sina klassiker. Och sedan "Hasta manana" i en långsam countryversion, en vemodig blues vid mexikanska gränsen och Plura sjunger som om det är blodigt allvar.

Det gör också Di Leva i "Winner takes it all" med dansande änglar och djävlar. Då är låtarna bäst, när de inte blir schlager eller bompa bompa från Skara.

Dionne Warwick är kvällen största internationella stjärna, men verkar behöva hjälp av monitor för att få ihop texten på "S.O.S". Då är operarösten Barbara Hendricks mäktigare i "I have a dream". Med barnkör, precis som när vi såg ABBA på turnén 1979.

Mendez gör "Hole in your soul", eller rättare sagt, körsångarna sjunger låten medan Mendez pekar på dom och uppmanar publiken att klappa händerna.

Magnus Carlsson har flera kul inhopp. I en härligt kitschig "As good as new" med Alcazar, i "Waterloo" med Charlotte Nilsson och ensam i "Under attack".

Trevligt, men...

Peter Jöback gör "Eagle" och Rickfors och Ronander trovärdig rock "n" roll av "Does your mother know", där de verkligen ser ut som två förskräckta bluesgubbar bekymrade över en ung förförerska.

Trevlig kväll. Men en riktig hyllning till ABBA borde väl kunna värva fler spännande artister? När U2 gjorde "Dancing queen" i Globen med Björn & Benny var det häftigare än hela den här kvällen.

Kanske nästa år? När det är 30 år sedan de blev ABBA.

ABBA The Tribute Plats: Globen, Stockholm. Medverkande: Bland andra Dionne Warwick, Barbara Hendricks, Thomas Di Leva, Eldkvarn, Peter Jöback, Afro-Dite, Magnus Carlsson, Charlotte Nilsson och Friends. Längd: Två och en halv timme, inklusive 25 minuters paus.

Jens Peterson

Publisert: