Du måste byta kompband, Iggy

MUSIK

Iggy Pop

Rock 'n' roll.

I alla fall ibland.

Men det är beklagligt att Iggy vägrar inse att han måste byta kompband.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
KAN BLI SENSATIONELL IGEN Men för att det ska ske måste Iggy Pops kompband bytas ut. Trots det lyckades den golfande 55-åringen dra med den stora publiken i en allsångsversion av "I wanna be your dog".

Såvitt jag kan avgöra är det exakt samma hårdrockande odågor som står för kompet som under samtliga Sverige-besök Herr Pop avlagt i Sverige de senaste åren och för all del:

De gör inte bort sig lika svårt som i Hultsfred förra sommaren. Då tog det två låtar - sen tog The Wild One en ofrivillig paus och skällde ut bandet för att det inte lyckades krama ur sig mer energi.

Nu lyckas de unga metal-fansen gjuta något slags liv och rock 'n' roll-nerv åtminstone i ”Raw power”, ”I gotta a right” och, framförallt, ”I wanna be your dog” - som sanslöst nog blir till ett glatt allsångsnummer på Grönan...

Halvfigurer i bandet

Men ändå:

Det känns som ett skandalöst slöseri att dessa halvfigurer får stå och tugga sig igenom den makalösa Stooges/ Iggy-katalogen, bestjäla den på allt sväng, göra den så stum och fyrkantig och endimensionell.

Ah, det hade kunnat bli så bra.

Särskilt såna här kvällar, när The Godfather of Punk själv är i så uppenbart fin form.

Man kan tycka att det blir lite väl mycket skådespel och lite väl mycket inrepeterad ”farlighet” när han slår sönder mikrofonstativet eller smörjer in sig med jord från de små blomlådorna (!) vid stora scenen.

Men vadå, det är Iggy.

Han kommer undan med det.

Jag tycker det är upplyftande att se att han vill så mycket, att han fortfarande brinner, att han är så mån om att den oväntat stora publiken i den otrivsamma, alldeles för fullsatta (miss)nöjesparken ska få valuta för entréslantarna.

Kan bli sensation

Vet ni några fler golfspelande 55-åringar som skulle åstadkomma något liknande?

Nä, just det.

Byter han komp kan Iggy bli en sensation - igen.

Fotnot:

Ikväll spelar Iggy Pop på Storsjö-yran i Östersund.

Iggy Pop

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM