Mycket större än hon tror

MUSIK

Beth Orton är mer än en ledsen singer-songwriter

Foto: EMI

Hennes pappa dog tidigt.

Hon mobbades i skolan och började snart umgås flitigt med droger och alkohol.

Beth Orton lider även av dåligt självförtroende - hon vågade inte spela upp låtarna från andra plattan ""Central reservation"" för någon - och magsjukdomen Chrons sjukdom ställer till det för matsmältningen.

Orton har med andra ord alla förutsättningar att bli ett svartsynt åbäke. Som älskas sönder och samman av rödvinsberusade studenter och pompösa överklasspoeter.

Så kanske redan är fallet.

Den sedvanliga Nick Drake-jämförelsen kom i alla fall galopperande i och med skivan ""Trailer park"".

Men på samma platta gjorde Beth Orton en lysande cover av The Ronettes klassiska flickpopsballad ""I wish I never saw the sunshine"", på uppföljaren ""Central reservation"" sjöng hon duett med folksoulartisten Terry Callier och på kommande skivan ""Daybreaker"" delar hon mikrofonen med Emmylou Harris.

Beth Orton är något mycket mer och större än enbart en ledsen singer-songwriter som riskerar att försvinna i mängden. Via alla samarbeten med artister som Chemical Brothers, William Orbit och Ryan Adams skiner en enkel, tidlös styrka igenom som har en hel del gemensamt med Carole King och de andra låtskrivarmagikerna i den beryktade drömverkstaden Brill Building.

Och det är absolut ingen nackdel som förtjänar en retrostämpel i pannan.

Det är snarare den främsta anledningen till att längta efter hennes nya album.

""Daybreaker"" släpps den 29 juli.

Markus Larsson