Egensinnigt mästerverk

KAJSA GRYTT

Är vi på väg hem?

Rock

Intima, poetiska och sensuella toner från Kajsa.
Intima, poetiska och sensuella toner från Kajsa.

Årtiondets svenska comeback. ”Är vi på väg hem?” är inte bara förra Tant Strul-sångerskan Kajsa Grytts första album på nio långa år. Det är själva kulmen och klimax på en av den svenska rockscenens största och mest underskattade artistbanor.

Den fångar essensen av det som alltid varit Grytts storhet – men öppnar också helt nya och helt hisnande dimensioner i hennes musik.

Den där intima, poetiska och sensuella tonen vi känner som Kajsas vävs samman med ljud och stämningar av de kantiga, såriga och oerhört laddade slag man vanligtvis förknippar med namn som PJ Harvey och Patti Smith.

Arrangemangen, som stockholmskan byggt ihop med utsökte producenten Daniel Sqaty, är faktiskt de mest egensinniga och utmanande jag hört på en svensk skiva på år.

Särskilt de magnifika spåren ”Farlig liten jävul”, baddad i frätande syra, Neil Young-rostiga ”Precis så” och titelsången, med text av Mariette Glodeck, har en närmast hypnotisk effekt.

Ingen annan ur samma generation kvinnliga artister har riktigt vågat röra sig i den här riktningen, men denna 41-åriga stjärna tvekar inte att slå en rostig hammare rakt igenom skönheten.

Det är väldigt, väldigt stort.

Att Kajsa Grytt också är en av få rockartister som verkligen har rätt att kalla sig poet, som har ett eget och sinnligt sätt att behandla svenska språket, visste ni kanske redan. Men det har aldrig varit tydligare än på mästerverket ”Är vi på väg hem?”

Lyssna

Kajsa Grytt - Är vi på väg hem?

Per Bjurman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN