Kraftfullt som en tryckvåg

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

The Haunted

One kill wonder (metal)

Inom bara några få sekunder ligger jag som en nyuppdragen Kalmarflundra och sprattlar där på golvet – och hur mycket jag ens försöker komma på benen igen är det stört omöjligt.

Exakt så kraftfull är den tryckvåg som briserar i och med de första riffen på ”Godpuppet”, det första spåret efter introt ”Privation of faith inc.” Och vore det inte för andningspunkterna ”Demon eyes” och mer grooviga ”D.O.A.” skulle jag nog befinna mig raklång och kippa efter andan under de dryga 40 minuter som ”One kill wonder” pågår.

Efter att i det närmaste bestämt dagordningen för hur svensk neothrash ska låta med sina tidigare utgåvor – den självbetitlade debuten och ”The Haunted made me do it” – har Göteborg/Stockholms-gruppen nu valt att gå tillbaka till sina dödsmetallrötter. Och ni som kan historien bakom detta band vet att det då handlar om At The Gates så det förslår. Tendenserna har egentligen alltid funnits där, men nu går tvillingarna Anders och Jonas Björler loss på gitarr respektive bas med en frenesi som vi inte hört sedan ”Slaughter of the soul”.

Jo, exakt så bra är ”One kill wonder”.

Och denna nästan euforiska riffglädje har även inspirerat sångaren Marco Aro och trummisen Per Møller Jensen (båda kom med först efter debutplattan) till nya storverk. Speciellt frontmannen attackerar materialet med ett självförtroende som tidigare bara antytts. Som om ”Shithead”, ”Shadow world” eller ”Urban predator” vore boxbollar som han bara är tvungen att banka skiten ur levererar den välfriserade vrålaren textraderna med sån målmedvetenhet att det skulle vara rent dumdristigt att komma i vägen. Mycket av denna nästan tjurskalliga fokusering går säkert att spåra till att Aro nu vågar stå på egna ben och inte anpassa sig till de mallar som hans föregångare Peter Dolving arbetade fram på ”The Haunted”. Det är inte speciellt vackert, och för många säkert fullkomligt motbjudande, men för mig är det den totalt hämningslösa aggression som han uppvisar som renderar ett extra plus.

”One kill wonder” är redan nu en modern svensk metal-klassiker och det är rent dumdristigt att missa den. Så det är bara att köpa och göra dig redo för en kraft som motsvarar att stå bredvid ett startande jumbojet. Men se till att breda ut något mjukt på golvet först.

Det lär du behöva.

Mattias Kling

Publicerad: