Lena PH vill beröra i sin nya show

avRebecka Ljung

MUSIK

Aktuell med ny skiva och en stor show på Cirkus: ”Har öppnat upp mig”

1 av 3 | Foto: Amanda Lindgren
Lena Philipsson är aktuell med en ny skiva och en egen show som har premiär nästa år på Cirkus i Stockholm.

Lena Philipsson har gjort många shower förr, men ingen som den nya.

Efter 30 år som artist är hon redo att skala av och öppna upp.

– Jag brukar mest vara rolig på scenen, men jag är nyfiken på att våga prata om sånt som inte är helt lätt i livet.

Lena Philipsson, 49, har varit i artist i ungefär 30 år. När hon var färsk på turné brukade hon knappt prata mellan låtarna. Men med åren har det blivit en mer naturlig del av konserterna – rent av ett behov.

”Har öppnat mig”

När hon sätter upp en ny show på Cirkus nya scen i februari känns allt ganska nytt för artisten. Hon ska bjuda på en mer nära, djup och avskalad show utan dans och fjädrar.

– Jag har öppnat upp mig lite grann, tror jag. Det går lite hand i hand med nya skivan, som har personliga texter, relationstexter, både glättigt och djupare, säger Lena PH och fortsätter:

– Jag är ganska redo för det, på ett sätt som jag inte var för tio år sedan. Ju äldre man blir, desto mer trygg blir man i sig själv.

Mindre spex

Men det blir ingen tråkig, för lugn föreställning, försäkrar artisten. Det kommer bli ”drag och ös” med ett liveband på scenen.

Men hon har inte massor av spex att gömma sig bakom, utan kommer sitta mycket vid pianot och spela själv. Hon vill visa mer av både musikern och personen Lena Philipsson.

Vill beröra publiken

”Dansa i neon”-sångerskan hoppas att hennes vanliga publik ska komma och känna att det får en ny sida av henne, precis som hon själv känner.

– Det vore härligt om det känns som att man gör det tillsammans med publiken, som att vi är kompisar. Jag vill att det ska vara kul, ärligt och att man ska bli lite känslomässigt berörd.

Hur mycket ståuppare?

Manuset till den nya showen skriver Lena PH själv. Men i vissa fall kommer hon att bolla det med personer i sin omgivning.

– Om jag vill berätta nåt, är det klart att det räcker. Sen om man vill ha en punch line för att folk ska skratta massor… Jag vet inte hur mycket ståuppare jag är. Men tanken är att jag ska skriva allt själv.

Premiären för Lena Philipssons nya show hålls den 3 februari på Cirkus nya scen i Stockholm. Hennes nya album ”Jag är ingen älskling” släpps denna fredag.

”Kommer bli historiskt”

Snart syns artisten dessutom på galan ”Hela Sverige skramlar” i Globen – som bland annat sänds i Aftonbladet TV.

Där kommer hon sjunga ihop med andra artister, för att tjäna ihop pengar som ska hjälpa flyktingar, genom FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi kommer bilda konstellationer, för det finns inte tid för varje artist att sjunga en sololåt. Vi hoppas att det samlas in en väldigt massa pengar! Det kommer bli historiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM