- Lasse var en vitamininjektion

MUSIK

Christer Sjögren sörjer gitarristen Lars Westmanns bortgång

1 av 3
VIKINGARNA PÅ SCEN Lars Westmann, gitarrist i Vikingarna, har avlidit efter en långvarig sjukdom. Han blev 55 år. Senast han träffade Vikingarna planerade de för bandets avskedsturné. Bandet har bestämt sig för att genomföra turnén. - Lasse skulle nog vilja att vi kör så vi ryker, säger hans vän Christer Sjögren. På bilden Lars Westmann (t h) och Vikingarna under ett tv-uppträdande i SVT 1991.

Vikingarnas gitarrist Lars Westmann avled i torsdags morse vid 55 års ålder.

Han var på bättringsvägen från en långvarig sjukdom då hans tillstånd plötsligt försämrades.

- Det här är en enorm förlust och så otroligt tragiskt. Nu går tankarna till hans familj, säger bandkollegan och vännen Christer Sjögren.

Lars Westmann drabbades av lymfkörtelcancer för drygt ett år sedan. Men före jul var han i det närmaste frisk från sjukdomen. Då bandet senast träffades för att planera Vikingarnas avskedsturné i vår hade Lasse Westmann återhämtat mycket krafter.

- Han hade börjat gå upp i vikt, fått krafterna tillbaka och såg i det närmaste frisk ut igen så vi trodde att han skulle klara det. Men så drabbades han nyligen av en lunginflammation och Lasse hade redan dåligt immunförsvar, säger Christer Sjögren.

Sorgligt och tragiskt

I torsdags morse avled Lasse Westmann efter sviterna av lunginflammationen på ett sjukhus i Stockholms län.

- Det är otroligt sorgligt och tragiskt. Han var ju en god vän och en arbetskamrat och var det någon vi trodde skulle klara detta så var det Lasse, säger Sjögren.

Lasse Westmann var en mycket aktad skivproducent. Bland annat producerade han flera skivor åt Thorleifs under dansbandets storhetstid. Han var även låtskrivare och körsångare.

1990 blev han medlem i Vikingarna efter att ha medverkat på några av bandets skivor under 80-talet.

Stor levnadsglädje

- Lasse var som en vitamininjektion för bandet. Han var inte bara en duktig gitarrist, han var också otroligt duktig körsångare och han styrde upp de andras stämmor så att vi lät så mycket bättre. Och så hade han en stor levnadsglädje som smittade av sig på alla. Han ville så mycket, var intresserad av så mycket. Ingenting var för besvärligt att ta itu med för Lasse, säger Sjögren.

Turné som planerat

I sommar gör Vikingarna sin sista spelning tillsammans. Sedan splittras bandet för gott. I går diskuterade medlemmarna igenom avskedsturnén och tog beslutet att genomföra den som planerat - trots det inträffade.

- Lasse skulle nog vilja att vi kör så vi ryker. Han var en av dem som planerade vår avslutningsturné mest och han skulle nog bli fly förbaskad om vi inte fullföljer, säger Christer Sjögren.

Lasse Westmann efterlämnar en fru, tre barn och barnbarn.

- Det är till dem alla våra tankar går nu, säger Christer Sjögren.

Linda Hjertén