Ullevi står redo för Springsteen

Ingen risk för att betongen ska spricka den här gången

Nästan 127 000 extatiska fans satte Ullevi i gungning när Springsteen kom på besök 1985.

Då sprack betongen.

- Jag är inte orolig inför helgen, säger Bengt Gabrielii, ansvarig för Ullevi.

Bruce Springsteens konsert på Ullevi 1985 är en klassiker. Nästan 127 000 fans var under två dagar fast beslutna om att sätta Ullevi i gungning. Bokstavligen.

- Den hoppande delen av publiken fick marken att vibrera. Detta gick vidare upp i läktaren och taket, säger Bengt Gabrielii, vd för Got Event, ansvarig för Ullevi.

Rockförbud

Resultatet blev en spricka i betongen. Efter de två konserterna med Springsteen konstaterades det att de linsfästen som ska hålla uppe Ullevis tak hade tagit stryk.

Ullevi fick rockförbud.

- 1985 stod Ullevi i leran. Men det har hänt en hel del sedan dess. Nu har vi 101 pelare i betong som går ända ned i berggrunden som ligger 20-60 meter under markytan.

- Nu kan tio personer som väger 75 kilo stå på varje kvadratmeter och hoppa i takt. Det tycker jag säger det mesta, säger Bengt Gabrielii.

Mätningar

Ändå ska mätningar genomföras under helgens två Springsteen-konserter.

- Men det är sista gången vi mäter vibrationerna. Vi har gjort flera tester sedan ombyggnaden. På alla tidigare konserter har allt sett bra ut. 80 procent av vibrationerna har reducerats, säger Bengt Gabrielii.

Hur säkert är Ullevi?

- Jag skulle vilja påstå att det är en av världens säkraste arenor.

Orolig?

- Inte det minsta.

Tidigare:

Ronnie Sandahl

Publisert: