Alien Weaponry för hårdrocken framåt

Alien Weaponry – Tūranga Morgan-Edmonds och bröderna Lewis och Henry de Jong – injicerar nytt blod i metalscenen.
Alien Weaponry – Tūranga Morgan-Edmonds och bröderna Lewis och Henry de Jong – injicerar nytt blod i metalscenen.

ALBUM Alien Weaponry från Nya Zeeland sitter på sällan skådad stjärnpotential. De unga uppstickarnas säregna sound och sällsynta berättarstil är lika lekfull som lärorik.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Alien Weaponry
Tangaroa
Napalm/Border

METAL För tre år sedan skapade Alien Weaponrys debut ”Tū” stora svallvågor inom metalscenen.

Trion från Nya Zeeland, då med en genomsnittsålder på 17 år, introducerade något så sällsynt som groovig thrash om sina maoriska förfäders historia.

Hajpen blev enorm, och så sent som i januari i år prydde bandet omslaget till musiktidningen Metal Hammer och förärades rubriken ”the future of metal”.

På uppföljaren ”Tangaroa” har Alien Weaponry växlat upp som både musiker och låtskrivare.

Ännu en gång vädrar de Storbritanniens smutsbyk som kolonialmakt samtidigt som de lyfter fram sina förfäders kamp mot förtryck, med sporadiska nedslag i maorisk mytologi och samtida utmaningar som marin nedskräpning och drogmissbruk.

Inledande ”Tītokowaru” berättar om en historisk maoriledare med samma namn, som slogs hårt och brutalt mot det brittiska styret i 1800-talets Nya Zeeland. ”Ahi Kā” utspelar sig senare i tiden och återger hur lokala myndigheter brände ner urinvånarna Ngāti Whātuas by för att göra området presentabelt inför ett besök av drottning Elizabeth II.

Oavsett tema finns det i både texter och arrangemang en hunger och intensitet som är svår att ducka för. Sångaren Lewis de Jong, som sömlöst hoppar mellan att sjunga på maori och engelska, står på egen hand för flera uppslitande urladdningar.

Musikaliskt utforskas liknande rytmspråk och ljudrymd som hos Sepultura (90-talseran), Gojira och Fear Factory. Och kombinationen av maoriskt mässande, inhemska blåsinstrument, samplingar och diverse ljudeffekter skapar en närmast filmisk upplevelse.

Det är omöjligt att veta vad som väntar i nästa låt.

Jag kan fullkomligen känna hur det nya, friska blodet pumpas in i metalgenren.
BÄSTA SPÅR: ”Tītokowaru”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publisert:

LÄS VIDARE