”Jag ska till läkaren”

avMartin Gustafsson, Pelle Tagesson

MUSIK

Nöjesbladet träffade Ulf Lundell hemma på Österlen – nu berättar han om sjukdomen

Foto: Krister Hansson
I förrgår slog beskedet om att Ulf Lundell ställde in sin vinterturné ner som en bomb. Enda förklaringen – sjukdom. Varken hans vänner eller familj hade en aning om vad det rörde sig om. Nöjesbladets reporter träffade i går den folkkäre artisten hemma i hans hus på Österlen.

SVINABERGA. Här på sin gård i Svinaberga håller Ulf Lundell sig undan alla spekulationer om varför han ställt in sin turné i Sverige, Norge och Finland.

Och svarar på den stora frågan hur han mår.

– Jag är utarbetad, säger han till Nöjesbladet.

Foto: Sara Ringström
Ulf Lundell.

I tisdags kom beskedet att Ulf Lundell, 61, ställer in hela sin kommande turné på grund av sjukdom.

För de närmaste vännerna och musikerna som skulle med på turnén kom det som en chock.

Telefonen avstängd

Också för de trogna fansen. Cirka 80 procent av biljetterna var sålda till turnén som förutom Sverige också gästade Norge och Finland.

Men själv har Ulf Lundell inte sagt något alls.

Mobiltelefon har varit avstängd de senaste dygnen och han har hållit sig isolerad på sin ensligt belägna gård på Österlen. Han har inte svarat på sms och att de enda hjulspåren till gården är hans egna vittnar om att han inte heller haft några besök.

När Nöjesbladet knackade på i går eftermiddag stod hans BMW parkerad på gårdsplanen och lamporna var tända i huset. Men Ulf Lundell valde att inte visa sig.

”Har mitt liv att leva”

Vid ett nytt försök en timme senare hade han tänkt om. Han öppnade dörren efter första knackningen och såg både pigg och fräsch ut.

Hur är det med dig Ulf, alla undrar ju?

– Ni får undra hur mycket ni vill, säger han.

Men?

– Jag är utarbetad och jag är på väg till läkare nu.

Någon mer detaljerad beskrivning om hur han mår ville han inte ge. Förklaring var att han inte ville prata sjukdomar i medierna.

– Jag vill inte ha min sjukjournal offentliggjord i pressen. Jag har mitt liv att leva, precis som du har ditt, säger han.

Han var vänlig men bestämd och det framgick att någon längre intervju än så skulle det inte bli. Frågan om han nu gjort sin sista spelning blev därför aldrig ställd.

Otroligt populär

På aftonbladet.se strömmade det in stöttande hälsningar i går från trogna fans.

Musikern och den nära vännen Janne Bark, 53, är glad över reaktionerna.

– Det är kul och man märker att han fortfarande är otroligt populär, det är skönt att se, säger han.

”Chocktillstånd”

Han hade ännu inte hämtat sig från det tuffa beskedet om Lundells sjukdom och den inställda turnén.

– Jag har inte landat riktigt än. Man undrar ju hur man mår. Det känns lika jobbigt i dag. Jag har varit i kontakt med musikanterna, de är lite tysta och har inte så mycket att säga, det är lite chocktillstånd. Det är det nog för de flesta som är inblandade, säger han.

Tills vidare återhämtar Ulf Lundell sig på sin gård, med lysande juldekorationer i fönstren och svenska flaggan vajande på farstubron. Allt inbäddat i harmonisk miljö med snötäckta fält ner mot havet.

Det här är Ulf

Namn: Ulf Gerhard Lundell. Ålder: 61. Yrke: Musiker och författare. Bor: Kivik, Skåne. Familj: Barnen Sanna, 32, Calle, 33, Love, 29, och Sascha, 20. Aktuell: Ställer in sin kommande turné på grund av sjukdom.