Vi är ett all star-team

MUSIK

De var varken smarthuvuden eller idrottare i high school. Så de ägnade sig åt musiken i stället. Först i olika punkband innan de gick samman och bildade Sum 41 – i dag är de ett av banden i den nya vågen av gitarrband.

Du vill bli popstjärna. Beror säkert på att du älskar musik. Men var så säker, andra, dunklare motiv krälar omkring under ytan. Ta Sum 41 (de spelar punk-pop, det innebär ett jävla ställ och refränger som sitter som spikar i pannan).

– I plugget? Vi var inte tillräckligt bra för att bli idrottare. Eftersom vi var veklingar. Och vi var för dumma för att få schysta betyg. Så, jag menar, vi hade bara två val: 1) röka gräs hela tiden eller 2) lira i ett band eller 3) lira i ett band och röka gräs hela tiden, hahahahaha, eller 4) lira i ett band och dricka hela tiden, säger Steve Jocz.

Sum 41 valde alternativ 4, att de hade problem med betygen i skolan förstår man utmärkt väl – ”vi hade bara två val” och så räknar han upp fyra – och idrottare, well, de ser ut som fyra överkokta spagettin. Men vad gör det. Rock ’n’ roll öppnar dörrar. Inte minst sovrumsdörrar.

– Det har skapat våra sexliv. Vi hade inga innan, säger Deryck Whibley.

Han spelar gitarr och sjunger. Dave Baksh också. Cone McCaslin spelar bas och Steve bankar skiten ur trummorna. De är från Ontario, Kanada, och gick i samma high school. De tillhörde samma scen, men var medlemmar i olika punkband.

– Man kan säga att vi är ett all star team ihopplockat från olika high school-band, säger Deryck.

Samtliga är överens om att Nirvanas epokgörande album ”Nevermind” var den tändande gnistan som fick dem att haja: Yeah! Så här ska det låta. Så här ska vi låta. Vi ska bli popstjärnor.

– Nirvana förändrade allt. De blev stora och under en period var det allt vi lyssnade till, vi var helt nere i deras grej, säger Deryck.

– Stämmer. Men samtidigt? Jag hade redan spelat trummor i några år när Nirvana slog igenom. Men de fick mig att haja att jag måste gå med i ett band, säger Steve Jocz.

Sum 41 brejkade direkt med debuten ”All killer no filler” (2001). En platta som bland annat innehöll ”Fat lip”. Den lät som en perfekt mix av Green Day och Beastie Boys och blev en stor hit på amerikansk radio och MTV, hjälpt av en sanslös video som hyllade alla punk-kids.

Humorn är intakt, videon till nya singeln – ”Still waiting” – driver glatt med The Hives, Strokes och hela den scenen.

Sum 41 är en del av den nya vågen av gitarrband tonåringarna tyr sig till.

– Jag är inte överraskad. Det är inte: Wow, hur kunde det här hända? Vi kan lira, vi har bra låtar och har jobbat hårt. Turnerade i två år non stop efter första plattan? Allt det här märks på vår nya platta, ”Does this look infected?” Låtarna på vårt första album skrevs när vi gick på high school. I dag spelar vi bättre, skriver bättre låtar och är tajtare, säger Deryck.

arkiv Sum 41

Gillar du Sum 41? Då är det här skivor för dig:

Tore S Börjesson ([email protected])