Hon skyddas av livvakter

MUSIK

Carola om sina besatta fans: Det känns obehagligt

Foto: MITT BLAND BEUNDRARNA Carola är i högform. Hon dansar på kravallstaketet under en uppsprickande julihimmel i Sundsvall. Hon tvekar in i det längsta, men bestämmer sig till slut för att strunta i stagedivingen.

MARIESTAD/STOCKHOLM/SUNDSVALL

Carola älskar sina fans - och fansen älskar Carola.

Men kärleken har ett högt pris.

Popstjärnan tvingas nu ta hjälp av livvakter för att skydda sig mot besatta beundrare.

Senast i maj tvingades Carola Häggkvist ha nattligt skydd av livvakter, då en man i 35-årsåldern dagligen börjat skickat märkliga brev till henne.

– Han skrev till mig som om vi vore ett par. Han skickade med kartor på vilka vägar jag brukar köra och var jag kommer in med båten. Han skrev att ”där” och ”där” kan vi träffas och det kändes förstås obehagligt, säger hon.

Lever oskyddad

Mannen sökte också vid minst ett tillfälle upp Carola och väntade på henne utanför bostaden.

– Jag lever ganska oskyddat i ett hus på en liten gata. Jag vill inte isolera mig, säger hon.

Hon får dagligen massor av beundrarpost.

De brev som bedöms vara ett hot skickas direkt vidare till personer som ska skydda hennes person.

Dessa arbetar sedan helt i det tysta och syns aldrig runt Carola.

– Jag ger mycket av mig själv, både som artist och människa. Och för vissa människor blir det en alltför nära relation som efter ett

tag kan bli ohälsosam. Det är svårt att veta var den gränsen går, säger hon.

Men Carola fortsätter att ge. Och hon är inte rädd.

Bjöds upp på scen

Aftonbladet följde med stjärnan under ett hektiskt dygn på turné - och mötte hundratals energiska autografjägare och plåtande fans.

Mitt under pågående konsert bjöd hon upp fem toklyckliga tjejer på scenen för att sjunga ”Tommy tycker om mig”. Efter spelningen hjälpte hon dessutom en rödgråten flicka att få skjuts hem.

Bland annat.

– Jag blir inspirerad av det uppriktiga mod som krävs att komma fram och jag vill ta åt mig av det. Och sedan är det många som har kommit i tro genom mig och det är det största jag kan förmedla, säger hon med ett brett leende.

Osynligt liv

Hur orkar du?

– Visst, det kan bli för mycket ibland. Jag slog igenom lavinartat och tog ett djupt andetag. Och det känns som jag håller andan än. Men jag klarar det om jag får ett annat inflöde. Och det har jag genom Amadeus och genom ett osynligt, privat liv.

Björn Solfors