"Jag är trött på de andra"

Publicerad:
Uppdaterad:

Bo Sundström om uppbrottet från Bo Kaspers, hur bandkollegan hotade med stryk - och nya soloskivan

Konflikterna i Bo Kaspers Orkester blev för mycket.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar nu sångaren Bo Sundström om när han blev hotad med stryk av trummisen Fredrik Dahl - och om den nya solokarriären.

– Jag är trött på de andra i bandet, säger han.

Foto: Lotte Fernvall

I höstas meddelade Bo Sundström att han skulle göra en soloskiva. Samtidigt blev det tydligt att relationerna inom bandet var frostiga.

– Det har alltid varit bråk och tjafs inom gruppen. Vi var inte kompisar innan vi startade bandet heller, sa Bo Kaspers basist Michael Malmgren till Aftonbladet i november.

"Har varit less"

Nu bekräftar Bo Sundström att en av anledningarna till solokarriären är just konflikterna i bandet.

– Jag har varit ganska less på de andra i bandet. Bättre spelkamrater finns inte och vi kompletterar varandra väldigt bra, men den kreativa processen i Bo Kaspers kan vara jäkligt jobbig, säger Bo Sundström och fortsätter:

– Vi är verkligen demokratiska i bandet. Alla ska vara nöjda med låtarna och det kan vara oerhört slitsamt eftersom det medför sånt strul att ta sig dit.

Hotade med stryk

Vilket är ditt sämsta känslomässiga minne från Bo Kaspers–tiden?

– En gång gick jag av scen mitt i sista låten före extranumren, medan de andra fortsatte spela. Det där har trummisen Fredrik Dahl alltid hatat eftersom han tycker resten av medlemmarna framstår som ett kompband. Jag har aldrig sett det så, men till sist blev det en prestigegrej. Efteråt sa Fredrik: "Gör du det där en gång till så nitar jag dig". Hela den turnén var lite i den andan. Då kände jag att det här är fan inte kul, säger Bo Sundström.

Vad hände efteråt?

– Vi pratade igenom rätt mycket av det som ligger till grund för sånt där. Det blev bättre, men det är inte löst.

Är det sånt ni bråkar om, rollerna i bandet?

– O ja, absolut. Det är sånt som spräcker band.

Tanken på den kommande soloplattan blev en viktig ventil när det kändes tungt i bandet.

Tog två veckor

– Så fort jag varit less på bandet har den funnits där som en tröstande tanke. Man tänkte: "Jaja, jag ska göra en soloskiva snart".

Inspelningen av plattan gjordes under två koncentrerade veckor.

Hur var det att styra arbetet själv?

– Ja, det är ju lite grand syftet med hela plattan, lite "kan själv". Det finns en oerhörd glädje i att inse att det är förbannat roligt att bestämma själv. Det är grymt.

Skivan låter ännu mer vemodig än det ni gjort i BKO?

– Det har nog att göra med tidens anda. Det vitsiga var mer accepterat förut och man fick vara lite skojig. Nu känns det helt enkelt inte lika coolt längre. Men egentligen tycker jag att jag skrivit deppigare skivor än "Skåne".

"Finns en grundsorg"

Men det finns en väldigt eftertänksam ton i mycket av det du gör. Var kommer den ifrån?

– Det finns det en grundsorg över att världen ser ut som den gör och att människorna är som de är. Den sorgen bärs med i mina och i många andra svenska texter. Det går inte att skriva att allt är bra, punkt. Det funkar inte i en svensk text.

Vad har du för mål med skivan?

– Tja, att höra mig själv på radion. Det är alltid ett mål faktiskt. Det är jätteviktigt.

Vad har du för kontakt med de andra i Bo Kaspers nu?

– Ingen alls. De har jävlar inte brytt sig ett skit om min skiva, säger Bo Sundström med ett skratt. De är nog livrädda för att min solokarriär ska gå skitbra. Och det klart, det skulle jag också vara.

Tror på ny skiva

Känns det inte konstigt att de du spelat med de senaste tolv, tretton åren inte brytt sig om att lyssna på slutresultatet?

– Jag har väl inte direkt stuckit upp skivan under näsan på dem. Men jag tror att det är lite emotionellt jobbigt för dem att höra den. Om de skulle tycka att det är skitbra skulle de nog känna att de hade velat vara med och spelat själva.

Men hur känner du själv inför solokarriären?

– Det känns verkligen som att vara på semester.

Blir det någon ny Bo Kaspers–platta?

– Vi kommer att göra en skiva men det är inget som jag längtar efter just nu. Jag är ju mitt uppe i det här.

Fakta

Här spelar Bo Sundström i vår

Joacim Persson

Publicerad: