Håkankonserterna ger hundratals miljoner till Göteborg

MUSIK

Staden slår maximalt mynt av konsertyran

1 av 3 | Foto: Succékonserten.

Håkan Hellström drar in miljoner på sina Ullevikonserter.

Men även Göteborg tjänar storkovan på stadssonens rekordkonserter.

– Man har räknat ut att en konsert av den storleken drar in 100 miljoner i turistintäkter, säger Anders Albertsson på Göteborgs kommuns eventbolag Got Event.

Enligt Göteborgs stads egna beräkningar drog förra Håkan Hellströmkonserten in 100 miljoner i turistintäkter som hotellnätter, resor och restaurangbesök.

– Man har räknat ut att det ger ett ganska stort turistekonomiskt inflöde. Samtidigt är det nog en stolthet för göteborgarna att Ullevi nu i sommar blir en av Europas mest trafikerade. Även om man inte går på konserten själv, säger Anders Albertsson på kommunens evenemangsföretag Got Event.

”Inte så enkelt”

Men det går inte att dubblera det för helgens två konsertdagar.

– Det är inte så enkelt, antagligen är det många som går på båda konserterna och kanske stannar turisterna i staden någon natt mer. När det gäller Håkan skulle det kunna vara en stor andel Göteborgare som inte behöver hotell dessutom, säger Mikael Persson på Got Event.

Håkaneffekt på hotellen

Hotellen märkte genast av en Håkan-effekt.

– Absolut, när biljetterna släpptes blev vi direkt uppbokade, säger Nils Sjöberg kommunikatör på hotell Gothia Towers.

Och ja. Även där anordnas ett jippo med livemusik och fotoutställning med Håkan Hellström-bilder.

Kollar man runt av Göteborg är miljonrullningen tydlig. Vid sidan av den förfest som anordnas för konsertbesökarna av kommunen och Live Nation finns gott om fester och jippon.

Fester över hela staden

Kring Avenyn kommer stadens företagare att anordna en förfest med livemusik på Götaplatsen. Stadens paradgata kommer dessutom att pyntas med Håkan Hellströmreferenser med restaurangpersonal i sjömanskostymer.

Under fredagskvällen tar Håkan Hellströms skivbolagskollegor i Bob hund över nöjesparken med en egen marschorkester och konsert på Stora scenen.

Flera av stadens klubbar har Håkantema, däribland Yaki-Da, Jazzhuset, Storan och Sticky Fingers. På Trädgår’n håller Håkan Hellströms skivbolag Woah Dad en två dagar lång fest med start efter lunch på lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM