Musik

Markus Krunegård: ”Smaken är som baken”

Av: 

Rebecka Ljung

MUSIK

Markus Krunegård om den stora grammisdissen

Han släppte ett hyllat album och spelade för utsålda hus i fjol.

Men i år dissas han totalt av grammisjuryn.

– Jag blev förvånad, faktiskt. De får en tråkigare fest.

2014 var ett roligt år för Markus Krunegård. Därför stretchar han ut det med en ny ep.

– Efter sista giget kan det bli: Gör en ny skiva då, gubbjävel. Jaha, vad ska jag skriva? Så nu har jag köpt mig lite fri­åkning ett tag. På nåt sätt är det vad allt handlar om – att ­lura mig själv att jag är fri, säger artisten.

”Härskarens teknik” spretar av pop, punk – och himla bekant rock. ”Född långt från USA” vibbar av Bruce Springsteen, både i text och melodi. Det är inget Markus Krunegård vill hymla med.

– Det är en tydlig, förhoppningsvis snygg passning eller stöld. Han får gärna ringa om han vill stå med som låtskrivare! Det måste alltid finnas något dumt, fånigt eller för en själv farligt, förbjudet ­eller äckligt i en bra idé.

’Kickar in absurdum’

Sist ut på nya skivan är 1 minut och 40 sekunder kaospunk, döpt till ”Sadomasomarkus”. Vem är det?

– Eh, ja, det är väl jag då. Refrängen handlar om en dekadent överflödskänsla. När jag gjorde första skivan tänkte jag på platser man skulle vilja åka till. Afrika – fan, skittråkigt, Australien – det är en jävla ö. Månen ... vaddå, det är en jävla boll. Jag tyckte allt var inom räckhåll och hade höjt tröskeln för kickar in absurdum.

Men egot togs ner på jorden igen, i USA. ”Patrik surfar på Billboard-vågen, jag är killen som kommer på köpet”, sjunger Markus Krunegård i ”Go Johnny Go”. I Los Angeles skrev han alltså låtar med producenten Patrik Berger. På viktiga möten ville alla jobba med Berger och inte riktigt lika gärna med ­Krunegård.

”Resa ger perspektiv”

I samma låt konstaterar artisten att ”refränger och fett tröttnar man på”. Mättnadskänslan är bara bra, tycker han.

– En stor poäng med att resa tycker jag är att se det man har och få perspektiv. Om du eller nån annan hatar eller älskar det man gör - om man har lite större ­perspektiv så tar det ­inte lika hårt.

Fansen hyllar ständigt sin ­”Krunis”, bland annat med sociala medier­konton som pumpar ut hans låt­texter. Men jurygrupperna på P3 Guld och Grammisgalan verkar inte ­lika entusiastiska. Det blev inga nomineringar i år.

– Jag blev för­vånad, faktiskt. Jag tycker att ”Rastlöst blod” kanske är den bästa skivan jag har gjort. Men smaken är som ­baken. Det är framför allt synd att man inte kan bjuda dem man jobbar med på det. Och det är ju jättekul att få pris, herregud.

’Det är mitt straff’

Markus Krunegård kommer ­inte att delta i galans festligheter. Det skulle kännas fel.

– Jag tänker inte förära dem med min närvaro på deras galor om jag inte är nominerad, så de får en ­tråkigare fest. Det är mitt straff, ­säger han med ett skratt.

Framöver, då? Jo, Markus Krunegård filar på musik nästan varje dag. Många texter blir på engelska, men han kan inte lova att publiken får höra dem.

– Det känns som att det blir lite mer musik, men det är fri lek, så vi får se var vi landar. Det är väl ­ingen brådska.

Syns snart i tv

Namn: Anders Markus Krunegård.

Ålder: 35 år. Bor: Stockholm.

Familj: Frun Sofie och dottern Helli.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Inkomst: 316 400 kronor (2013).

Bakgrund: Har släppt musik sedan tidigt 00-tal. Fem soloalbum, senast ”Rastlöst blod” 2014. Har spelat i Laakso, Hets och We Are Serenades. Låtskrivare åt bland andra Rebecca & ­Fiona, Icona Pop och Charli XCX.

Grammishistoria: Fem nomineringar 2009, en nominering 2010 och två ­nomineringar 2013. Aktuell med: Ep:n ”Härskarens teknik” som släpptes i veckan. Under våren syns han i ett nytt SVT-program ihop med Little Jinder. Till sommaren troligtvis turné.

Krunegård om …

… Norrköping: ”Vi har ett jättebra förhållande nu, där vi inte tar varann för givet och inte måste se varann varje dag. När vi ses är det trevligt, men vi kommer aldrig in ­riktigt på djupet, utan vi är artiga mot varandra, jag och Norrköping. Jag tror jag skulle begränsa mig mer om jag ­bodde på en mindre ort igen”.

… fansen: ”Det är jättehäftigt att folk lägger pengar på att ta sig till ­mina konserter och prickar in det i nån kalender. Att det finns folk som får glädje av låtarna ger en mening. ­Inför hösten och skivan har jag inte brytt mig om hur det går, så allt har varit en bonus! Bandet har säkert blivit provocerat när jag sagt varje kväll: Men gud vad mycket folk!”

… författardrömmen: ”Det ­skulle vara kul att skriva en bok nån gång. Det är kul att göra saker som man ­inte riktigt behärskar. Men det jag hade skrivit 2010 försvann med en dator. Väntar du på en roman? Hehe, då får du nog vänta länge.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert: