Het, hetare, Robyn 2010

avErik Sidung

MUSIK

Stjärnan är den artist skivbolagen helst vill ha nästa år

1 av 2 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
När skivbolagen och talangscouterna får välja vem de helst har i stallet 2010 föredrar de Robyn. Känslorna är inte besvarade – hon slipper helst bolagen.

För fem år sedan bröt hon sig loss.

Nu vill skivbolagen ha henne tillbaka.

Robyn är nästa års hetaste artist enligt den svenska musikindustrin.

Sedan 1996 har Nöjesbladet bett de största svenska skivbolagen och deras talangscouter att lista vilka artister de vill ha i sitt stall det kommande året.

Robyn hamnade högst upp på listan även 2008 och har haft stadiga topplaceringar genom åren.

Vill bestämma allt själv

Skivbolagen vill ha Robyn. Men Robyn vill inte ha skivbolagen.

Redan 2004 fick hon en idé.

”Det skulle vara fantastiskt om jag kunde bestämma allt själv”.

Efter tre album på stora skivbolag sjösatte sångerskan det ­egna bolaget Konichiwa Records 2004 som året efter gav ut hennes fjärde album ”Robyn”. Nästan fem år senare lever albumet fortfarande och har rönt stora framgångar både i Sverige och internationellt.

Nr 5: Håkan Hellström.

Robyn har bevisat med råge att hon inte behöver något stort skivbolag i ryggen. Talangscouternas önskan förblir förmodligen bara en ouppfylld skivbolagsdröm.

Den tidigare idoljurymedlemmen och skivbolagsmannen Peter Swartling upptäckte Robyn efter ett tips av artisten Meja och såg till att signa henne till skivbolaget BMG i början på 90-talet.

”Lite för kreativ”

Han har stor förståelse för att Robyn dumpade skivbolagen.

– Hon är lite för artistisk och kreativ och lite för experi­mentell och utforskande och vill hela tiden tänja på gränser och ligga i bräschen för nya grejer. Det finns väl en del gubbar på stora skiv­bolag som inte riktigt hajar den grejen, säger han.

Peter Swartling är inte heller förvånad över att skivbolagen trånar efter att jobba med 30-åringen.

– Hon är en av de absolut ­stark­ast lysande stjärnor vi har fått fram i Sverige med stor internationell potential. Hon har ett unikt uttryck, ett unikt sound och är en fantastisk låtskrivare. Hon är en stjärna helt enkelt, säger han.

Robyn har avböjt att kommentera.