Skivrecensioner

Uppsluppet värre med Gyllene Tider

Av: 

Håkan Steen

Fem grabbar från Halmstad utanför studion i södra Frankrike, där de lyxat till det och spelat in sin allra sista skiva.
Fem grabbar från Halmstad utanför studion i södra Frankrike, där de lyxat till det och spelat in sin allra sista skiva.

MUSIK

SINGEL Gyllene Tider vill både skoja till det som förr och hitta nya vägar på singeln ”Jag drömde jag mötte fluortanten”.

Betyg: 3 av 5 plus
Gyllene Tider
Jag drömde jag mötte fluortanten
Elevator/Cosmos/Playground


POP Den som gick i skolan på 60-, 70- och 80-talen är väl bekant med fluortanten. En i princip alltid kvinnlig tandhygienist med det tämligen otacksamma jobbet att en gång i veckan gå runt i klassrummen och med folkhemshälsans bästa för ögonen tvinga eleverna att skölja tänderna med äcklig fluorlösning i plastmugg.

Att ordet förekommer i titeln till första singeln från Gyllene Tiders kommande album handlar kanske delvis om att Per Gessle känner sin publiks demografi och vill rycka liv allehanda gemensamma nostalginerver inför den sommarturné som sägs bli Halmstadsbandets sista.

Möjligen har det även att göra med att Gessle, precis som på förra albumet ”Dags att tänka på refrängen” för sex år sedan, tycks ha en fäbless för att vårda arvet från Gyllene Tiders riktigt tidiga och lite bonnigt tokroliga era, där Gessle rimmade Rembrandt med ”hembränt” och gjorde halländsk reggae om att få sätta på flickorna på TV2.

Nu har fluortanten ingen speciellt framträdande roll i den ganska fritt flödande texten, hon blixtrar mest förbi bland rader om smällkarameller, covers på Kent och den gamla radiofiguren Morfar Ginko.

Men titeln hjälper möjligen till att göra låten, som i grunden är ett minne av en romans, uppsluppen i överkant.

Delvis förstärkt av att Gyllene Tider rent musikaliskt vågar sig ut på lite ny mark. Soundet står som alltid väl förankrat i 60-talet men viker här av mot den mer music hall-studsiga sidan hos band som Beatles och Kinks, komplett med piano, blås och munspel.

På ett sätt gillar jag greppet men kan samtidigt inte låta bli att drömma om mer klassiskt bitterljuv powerpop när albumet ”Samma skrot och korn” släpps 14 juni.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Gyllene Tider

Per Gessle

Pop

Rembrandt