Lamix starka berättelse kräver starkare uttryck

avNatasha Azarmi

Foto: Matilda Hammar
Lamix skildring av adhd fyller ett tomrum i branschen.

ALBUM Lamix har talangen och ett viktigt budskap.

Men debutalbumet saknar tillräckligt många starka spår för att nå ända fram.


Lamix
ADHD
NBL Sound/Sony


HIPHOP Lamix debutalbum börjar med ett tårfyllt ögonblick från P3 Guldgalan 2018: ”Förra året stod jag utanför P3 och knappt kom in. Det här året kom vi hit och döda allting”, säger han från scenen efter att ha tagit emot priset för ”Framtidens artist”.

Succén var knappast förvånande. Lamix hade nämligen följt upp debutsingeln ”Hey baby” med det ena lysande släppet efter det andra.

Även ambitionerna på hans första fullängdare är starka och handlar om att skildra livet med adhd. Ett viktigt perspektiv som musikindustrin helt klart saknar.

Men albumtiteln betyder också ”Alla driftiga har det” och samtliga låtar präglas av en önska om revansch. ”Får leva drömmen/Mamma, hon har slutat gråta/Jag minns de nätter utan någonstans att sova”, sjunger han känslofyllt i ”Intro”. I ”Vad har jag gjort” går han från att tackla ångest och motgång till att uppfylla sina största drömmar.

21-åringen levererar sina ord med en självklar träffsäkerhet och hoppar skickligt mellan olika stilar. Cherrie-samarbetet ”Dum dum dum” är renodlad r'n'b medan Reyn-samarbetet och höjdpunkten ”Svår & nå” lutar närmare åt hård trap.

Ändå är det något som skaver. Kanske är det avsaknaden av riktigt starka spår. Här finns inte tillräckligt många melodier som fastnar eller textrader som griper tag och ”ADHD” blir därför inte mer än behaglig lyssning för stunden.

Men Lamix har stor talang och något viktigt säga. Med lite mer tid och ett starkare musikaliskt uttryck kan det göra honom till en av landets främsta artister.
BÄSTA SPÅR: ”Svår & nå”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Hiphop