Little Jinder hittar hem i det ömsinta lugnet

Uppdaterad 2022-06-18 | Publicerad 2022-06-17

Det är inte lätt att förnya sig. Men Little Jinder gör det galant.
Det är inte lätt att förnya sig. Men Little Jinder gör det galant.

ALBUM Little Jinder har återuppstått i en mer avskalad form. På ”Salta diamanter” hittar hon hem i balladerna och levererar sin kanske snyggaste refräng hittills.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Little Jinder
Salta diamanter
Parlophone/Warner

POP ”Hej då, Lilla J, en romantisk tragedi” sjöng Little Jinder för fyra år sedan. Det var inget farväl till musiken men till delar av den. Till det klubbiga och synthbaserade sound som präglat hennes största hits. Till historierna om att trilla in på den ena efterfesten efter den andra i hopp om att lindra det brustna hjärtat.

34-åringen har alltid kunnat skriva om hjärtesorgen med en ovanlig rakhet. I hennes låtar har den fått lov att göra ont och resultera i dumma misstag. På ”Salta diamanter” finns det brustna hjärtat kvar men hon hanterar det annorlunda nu.

Hon försöker inte längre kväva sorgen med stökiga utekvällar utan acceptera och landa i den. Little Jinder reflekterar över mycket, framför allt över livet och kärleken efter 30. Hon kommer fram till att det aldrig blir riktigt enkelt, att det inte finns någon enkel väg till lycka. ”Är det långt dit, tar det lång tid?”, frågar hon i Dungen-samarbetet ”Ni som vet”, ”Är det över? När är det över? Går det över?”.

Rösten får ta större plats än tidigare. I Inledande ”Sirener” drar hon ut på känslorna och orden: ”isääär”, ”hääär”. Det gör att sången fylls med en helt ny innerlighet.

Den största överraskningen är dock själva musiken. Little Jinder har spelat in låtarna med liveband och det hörs. Ljudbilden är betydligt mer ömsint och lågmäld, för det mesta rör det sig om renodlade ballader. I stället för synthar och trummaskiner är det ofta piano och gitarr som för musiken framåt.

I ”Neeej”, skriven tillsammans med Markus Krunegård, finns hennes kanske snyggaste refräng hittills. Kombinationen av utdragen sång och virvlande trummor är alldeles för enkel att förlora sig i.

Det spelar alltså ingen roll att musiken har skalats ner. Little Jinder låter större än någonsin.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Rockbjörnen

LÄS VIDARE