Rensa skallen med hjälp av Metal Yoga

1 av 3 | Foto: Anders Ahlgren
Saskia Thode, metal yoga-instruktör.
MUSIK

Tuff metal och kontemplativ träning kan tyckas vara ytterligheter i varsin ända av spektrat.
I hippa Brooklyn stretchar de emellertid urbant stressade leder och sinnelag under ett och samma tak.
– Extrem musik gör dig faktiskt lugnare. Det hjälper dig att rensa huvudet, säger yogainstruktören Saskia Thode.

Enligt traditionellt synsätt finns det mer lämplig bakgrundsmusik till föreningen av atman (den mänskliga själen) och brahman (världssjälen) än dundrande hårdrock. Då den indiska träningsregimen, ett av hinduismens sex ortodoxa filosofiska system, i västvärlden ofta används som ett sätt att uppnå smidighet och avslappning är det säkert få som kan tänka sig att tempoladdad och ockult metal fungerar för att tonsätta strävan mot frid och harmoni.


Det är sådana föreställningar som tyskfödda Saskia Thode, känd från miniserien ”The drunken yoga show” på sajten Funny Or Die, vill ändra på. Som hjälp på vägen mot moksha (frigörelse) får deltagarna i hennes Metal Yoga-klasser nämligen utföra sina övningar till en noga utvald ljudkuliss bestående av Bathory, Judas Priest, Iron Maiden eller Bloodbath.

– Yoga och metal har båda förmågan att beröra på djupet samtidigt som de erbjuder utlopp för känslorna, säger Thode i en intervju med nätfanzinet Invisible Oranges.

– Det handlar om meditativa saker. Den vanlige yogin skulle säkert inte hålla med mig men varje metallskalle vet hur en kan hänge sig mentalt åt en bra låt eller en suverän spelning.


Uppvuxen tyska Weddingstedt i närheten av den legendariska festivalen Wacken Open Air och aktiv utövare av yoga och thai chi sedan hon varit med om en bilolycka i 18-årsåldern leder Thode sina pass på välkända Brooklyn-klubbar som Saint Vitus och Cobra Club iförd exempelvis en chict söderklippt Suffocation-tröja, ger fingret åt Gud och får deltagarna att skrika ut sin ilska och frustration i stället för att fridfullt göra adho mukha svanasana (nedåtgående hunden) eller ananda balasana (glada barnet).

– Det goda kan inte finnas utan det onda, ljus kan inte finnas utan mörker. Det handlar om att skapa motsatser, har Thode berättat för svenska Kit.

Namaslay, liksom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Yoga

Metal

Hinduism

Hårdrock