Benjamin Ingrosso drar igång lördagkvällen

Benjamin Ingrosso är uppenbert tacksam och rörd över att få spela inför storpublik på Lollapalooza.
Benjamin Ingrosso är uppenbert tacksam och rörd över att få spela inför storpublik på Lollapalooza.

LOLLAPALOOZA När lördagkvällen börjar på Lollapalooza och sista festväxeln ska läggas i finns det sannolikt ingen artist som gör just det jobbet bättre än Benjamin Ingrosso.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Benjamin Ingrosso
Plats: Bay Stage, Lollapalooza. Publik: 20 000? En hiskelig massa folk är det hur som helst. Längd: En timme. Bäst: ”Smile”, ”Queens” och ”All night long”. Sämst: Somligt känns kanske lite väl lättuggat, trots allt.


– Helvete! Ni fattar inte hur tacksam jag är för det här.

Som den artist född i superkänd artistfamilj han är förstår givetvis Benjamin Ingrosso vikten av att vara ödmjuk inför sina framgångar och inte ta något jubel för givet.

Men efter en allsångsdånande ”Don’t leave me hanging” känns det verkligen som att det kommer från hjärtat när 24-åringen stirrar ut över det solbadande folkhavet och släpper ifrån sig ett kraftuttryck.

Så är han också en synnerligen svårslagen partyhare på just den här festivalen, när lördagskvällen rullar in över Gärdet, den uppklädda publiken från Stureplan temporärt har flyttat en bit österut och det är dags att starta igång festen på allvar.

Benjamin Ingrosso vet hur man skriver modern danspop och direkta ballader och har förmågan att blanda det internationellt moderna och Spotify-vänliga med något som både hakar i allehanda traditioner och en klassiskt svensk popkänsla.

Det är ingen musik som nödvändigtvis snurrar hemma hos mig men på en scen är multibegåvningen i princip omöjlig att inte tycka om. Strategin ”kill them with kindness”, som han deklarerar i ”Queens”, fungerar onekligen väl.

Benjamin Ingrossos strategi ”kill them with kindness” fungerar ypperligt på Lollapalooza.
Benjamin Ingrossos strategi ”kill them with kindness” fungerar ypperligt på Lollapalooza.

Inte minst handlar det om hårt jobb och generositet. Till Lollapalooza kommer Benjamin Ingrosso med både stråkar, blåsare och kör. Inleder i en utsvängd jeanskostym från den tid när det senast hölls regelbundna festivaler på Gärdet, byter till svart glitterdräkt över bar bringa och dansar ut på tungan i publiken och tillbaka men outtröttlig energi. Den tilldelade festivaltimmen ska utnyttjas maximalt.

Egna hits har han redan flera stycken men givetvis får vi även ”Så mycket bättre”-nummer som Lisa Nilssons ”Långsamt farväl” och Silvana Imams ”Tänd alla ljus”.

Att Benjamin Ingrosso verkligen förstått varför han är här i kväll står klart när han väljer att avsluta i mesta möjliga publikfrieri: Lionel Richies ”All night long”. Konfettin sprutar, sångaren dansar maniskt och intensivt och faller till sist ihop på scenen, James Brown style.

Ett klassiskt trick ur den stora amerikanska underhållningsboken som den unge veteranen givetvis har lärt sig.

Det fungerar ypperligt även i kväll, och Benjamin Ingrosso får sägas ha utfört sitt uppdrag med betyget MVG.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE