Hurula skapar gemenskap i sorgen

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Hurula spottar ur sig orden i ilska och förtvivlan.

KONSERT Hurulas turnépremiär är lika mycket en urstark konsert som en chans att få känna sig mindre ensam.


Hurula
Plats: Berns, Stockholm. Publik: 1 200 (slutsålt). Längd: 1 timme och 20 minuter. Bäst: ”Ny drog” och ”Ont som jag”. Sämst: Kaoset som uppstår när Berns stressar ut tusen personer för att öppna nattklubb.


När jag tänker på Hurula tänker jag på min kompis Hanna. Hon introducerades till Hurulas musik av en kille hon dejtade och lät ”Ont som jag” gå på repeat när det sedan tog slut.

”Texterna är ju så nakna, enkla och starka”, brukar hon säga.

Hon har rätt. Hurula gör ren gitarrock utan krusiduller, här finns bara råa och raka känslor.

Det hörs som tydligast på senaste albumet ”Klass” där sångaren blir ännu mer personlig. Omslaget pryds av en 18-årig Robert Hurula på polisstationen efter att han åkt fast för ett inbrott.

Det säger egentligen allt.

”Järnvägsbron” – kanske albumets starkaste låt – handlar om ensamhet och depression i hemstaden Luleå. Telefoner åker upp i luften och fångar det starka ögonblicket när han sjunger om ”självmordsbron”: ”Med ett avtrubbat namn/Och en avtrubbad plats/Som inte infödda ser/För de jobbar någon annanstans”.

Lika mörk och rå är ”Självmedicinering”. Det gör nästan ont att se hur Hurula spottar ur sig orden i ilska och förtvivlan.

Och publiken sjunger med i varenda ord.

Det må handla om Hurulas kamp men i kväll får vi alla släppa lös våra sorger.

I ”22” delar artist och publik en lättnad över att få ha lämnat hemstaden som aldrig kändes som hemma.

Och under ”Ny drog” tänker jag att Berns aldrig fått se så mycket samhörighet som när folkmassan omfamnar varandra och samtidigt knyter nävarna i luften.

Hurula går med bestämda steg fram och tillbaka över scenen, han böjer sig ner över gitarren och ser ut som att han ska falla ned på knä.

I "Ont som jag" låter han publiken ta över. För full hals och i fullkomlig frustration skriker de ut den förkrossande raden ”Jag vill bara att du ska ha lika jävla ont som jag” om och om igen.

Det är grejen med Hurula. När han berättar om sina känslor ger han också ord till våra.


Hurula spelar i Göteborg och Lund den 4 respektive 5 april.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Hurula