Thicke och Pharell snodde Marvin Gayes låt - får miljonböter

1 av 5 | Foto: Robin Thicke och Pharrell Williams.
MUSIK

Robin Thicke och Pharrell Williams döms att betala 7,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 60 miljoner kronor, till Marvin Gayes familj.

Musikerna har anklagats för att ha stulit en av Gayes låtar till superhiten ”Blurred Lines”.

Inga suddiga linjer här inte.

Domslutet i fallet som familjen till avlidne Motown-legenden Marvin Gaye drivit mot Pharrell Williams och Robin Thicke är glasklart:

Duon ska betala motsvarande drygt 60 miljoner kronor till familjen för upphovsrättsintrång.

Det är bland annat nyhetsbyrån AP och Variety som rapporterar om domslutet, som väckt enorm uppståndelse i USA.

Spelade upp låtarna

Familjen hävdar att ”Blurred lines” i själva verket är en kopia av Gayes hit ”Got to give it up”, som släpptes 1977.  ”Blurred lines” blev en megasuccé 2013. Låten har spelat in över 140 miljoner kronor.

Under rättegången har de båda låtarnas basgångar spelats upp. Vid ett tillfälle har Pharrell medgett att de två verken låter likadant, enligt Variety.

Både Thicke och Pharrell har dock nekat till upphovsrättsintrång. Den förstnämnda bjöd på en riktig show i rätten genom att spela piano när han skulle försvara låtens äkthet. Thicke hävdade också att han varit berusad när han i intervjuer berättat om hur Gaye inspirerat till låten.

Hade hoppats på mer

Enligt billboard.com kommer domen att påverka hela musikindustrin. I USA är stämningar för upphovsrättsbrott vanliga, men det är sällsynt att de går så långt som till rättegång.

Gayes familj hade ursprungligen krävt Pharrell, Thicke och rapparen T.I på över 210 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM