Phil Collins om vilda livet: ”Lärde mig en läxa”

Kommer till Friends arena i juni 2019

Phil Collins.
Phil Collins.

Han är 68 år – och turnerar världen runt.

I sommar kommer Phil Collins till Sverige och känner av sitt vilda förflutna i kroppen.

– Jag lärde mig en läxa, kroppen har tagit en del stryk, säger han till Nöjesbladet.

Den 12 juni har det blivit dags för Phil Collins, 68, att inta Friends arena i Stockholm – staden där hans band Genesis 1979 spelade in skivan ”Duke”, i Abbas legendariska studio.

Och visst ser han fram emot att komma tillbaka.

– Jag hoppas att alla kommer och ser vår show. Fansen kommer känna igen alla låtar, så det blir kul. När man kokar ner det är vi underhållare, och folk lämnar med stora leenden. Jag tror de kommer gilla det, säger han till Nöjesbladet.

Senast han var på besök var 2004, då i samband med vad som var tänkt att bli hans avskedsturné. Men stjärnan var ännu inte redo att ta farväl.

– Jag hade länge funderat på att ge mig ut på turné igen, men tappade alltid intresset i sista sekund och bestämde mig för att skjuta på det. Jag hade gjort det hela mitt liv och kände väl att jag njöt lite för mycket av att vara ledig.

Det som tillslut fick honom att ta beslutet var när han såg sin 17-årige son Nicholas Collins glädje av att spela med sitt eget band. När det sedan väl blev dags fick han inta platsen bakom trumsetet.

– Han är en fantastiskt trummis. Han spelar lite som jag gör och alla i bandet älskar honom.

”Jag lärde mig en läxa”

2016 släpptes självbiografin ”Not dead yet” vars titel är en pik mot de personer som enligt Collins tidigare valt att fokusera på fel saker: hans fysiska hälsa.

– Det är engelsk humor. Många tenderade att fokusera på det mer än något annat, så jag tänkte att vi döper boken till det så har vi det överstökat.

I självbiografin öppnar stjärnan bland annat upp om sina alkoholproblem, något han fortfarande tampas med.

Han menar att han i dag dricker med måtta, även under turnerandet. Några vilda efterfester är det nämligen inte tal om numera. Då sover han hellre.

– Jag har skurit ner på alkoholen mycket. Det handlar om att ha kontroll över vad man gör. Jag lärde mig en läxa av de åren och kroppen har tagit en del stryk.

Phil Collins.
Phil Collins.

Inte redo att kasta in handduken

Turnén som landar i Sverige i sommar har fått namnet ”Still not dead yet” och antyder, precis som det låter, att han fortfarande inte är redo att kasta in handduken.

Men trots det kaxiga namnet är sångaren ändå fullt medveten om att han åldras.

I dag är det hans 68-års dag och visst har kroppen tagit stryk under åren. Stora delar av spelningarna genomförs numera sittandes.

– Men det är ingen som har klagat på det. Det spelar ingen roll, det handlar om musiken och vi spelar musik som alla har hört.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN