Musik

De lever för Iron Maiden

MUSIK

Bröderna hårdrock är världskända - som fans

STOCKHOLM/GÖTEBORG/OSLO. De har vigt sina liv åt heavy metal-bandet Iron Maiden.

De har blivit världskändisar som fans.

Aftonbladet hängde med "Bröderna hårdrock" på en galen resa genom Skandinavien - kantad av autografskrivande, lågprismat och intensiv headbanging.

lockan är strax efter ett på lördagen, ett halvt dygn efter Iron Maidens första Sverigespelning på Europaturnén.

Hos de flesta av hårdrocksbandets fans har decibelriffen inte ens ringt klart i trumhinnorna. Några har precis börjat sova bort en hel natts bärsfylla.

Men på Skytteholms IP i Solna har en handfull Maiden-fans samlats. Fanatiska entusiaster som varken bryr sig om hur lite de sovit eller att den råa kylan nästan stelfryser skinnjackorna.

Basisten Steve Harris och hans amatörlag Maiden FC spelar fotboll.

Mer behöver inte sägas.

Mest kända fansen

Längst ner på läktaren, närmast planen, sitter tvillingarna Erik och Pelle Gustafsson. Som radarparet "Bröderna hårdrock" har de blivit Iron Maidens mest kända fans i Sverige. Två maskotar som samlar på allt Iron Maiden-relaterat och följer bandet runt världen.

Nu är de på plats för att stötta sin hjälte. Plötsligt upptäcker Erik att hans flickvän Jenny använder hårdrockshalsduken som sittunderlag.

Motvilligt lånar han ut en Maiden-väska i stället:

-Sitt på den med trycket uppåt. Och fis inte.

Steve Harris behöver allt stöd han kan få. Maiden FC är hårt pressat och ligger under med 1-0. I början av andra halvlek kommer nästa mål.

Erik jublar.

Tills han upptäcker att hans favoritband har bytt planhalva. Det han trodde var en kvittering är i själva verket ännu ett baklängesmål för Maiden FC.

Huvudet sjunker ned över staketet.

Han blundar.

-Neeeej! Fy fan. Det kan ha varit det mest pinsamma jag har varit med om, skriker Erik medan Iron Maidens crew står bakom honom på läktaren.

Träffar Steve Harris

Trots total supporterdominans blir det brakförlust för Maiden FC. Efter ett kort möte med Steve Harris utanför omklädningsrummet värmer "Bröderna hårdrock" upp inför kvällen.

Det är dags för ännu en spelning i Globen.

Erik och Pelle är välutrustade. Smettajta jeans, Maiden-tröja och var sin 80-talsstöpt hårdrocksblandning av sliten skinnjacka och armlös jeansjacka. Givetvis fullständigt belamrad av sönderrivna Maiden-märken.

Hörselskydd är däremot inget för hårdrockarna.

-Jag har redan grav tinnitus, säger Erik och trycker in resterna av en gammal servett i öronen. Öronproppar förstör ljudet.

-Jag tror faktiskt att man får bättre hörsel av att inte använda öronproppar på Maiden-konserter, säger Pelle.

Får fem plus - igen

Tvillingarna glider vant fram mot scenen i Globen. När ljuset släcks på arenan försvinner de snabbt mot de första raderna.

Knappt två timmar senare är bröderna lite oense. Erik tycker att första Stockholmsspelningen var bäst. Pelle föredrar den andra.

De enas om att konserten får fem plus i betyg.

De brukar få det.

-Det var väl nåt gig i Holland som var fem, bara. Inte plus kanske. Det var nog bara att Maiden var stressade eftersom de skulle flyga direkt efter. Och publiken bestod bara av rödögda haschtomtar som stod och vaggade, säger Pelle.

Iron Maiden är mitt uppe i sin "A matter of life and death"-turné och alla spelningarna är uppbyggda på samma sätt. I stad efter stad spelar bandet sitt senaste album rakt av och avslutar med fem gamla låtar.

Varken mer eller mindre.

Alltid överraskande

Sångaren Bruce Dickinson hoppar, Steve Harris rusar in på scenen och Janick Gers gör cirkuskonster med gitarren - på exakt samma sekund i showen.

Kväll efter kväll.

-Det spelar ingen roll. Man blir ändå överraskad varje gång. Det är Steve Harris magi man vill åt, säger Erik.

"Bröderna hårdrock" har som vanligt valt att se så många som möjligt av Europaspelningarna.

Glömde fan-passet

Erik har tagit tjänstledigt och ska på alla 28 gigen.

Pelle måste jobba hemma i Uddevalla och följer bara med när han har möjlighet.

På måndagsmorgonen blir Erik hämtad hemma hos sin flickvän för att få skjuts till Göteborg. Efter bara ett par dygn på hemmaplan har han smakat på vardagen länge nog för att klara turnéns resterande 21 spelningar.

-Nu har jag levt svenssonliv så det räcker. Nu blir det sprit och satanism i stället.

Men entusiasmen fastnar i halsen. Strax utanför Södertälje och mitt i en mening skriker Erik rakt ut.

Han har lämnat det viktigaste hemma -sitt superfan-pass som är hans exklusiva entrébiljett till varje spelning på turnén.

-Jag får ont i huvudet när jag tänker på hur dum jag är. Det är det sista man får glömma. Jag ska aldrig mer ta av mig det.

Bilen vänder.

"Hysteriskt bra"

Trots att Erik ägnar resan åt att svartmåla sin gamla hemstad Göteborg och de flesta som bor där, blir kvällen på Scandinavium en succé. Två extremt nöjda bröder dryper av svett och Erik gör en spontan recension på väg från kravallstaketet.

-Det var hysteriskt bra. Tror fan det var det bästa giget på hela Europaturnén. Fem plus.

Världskändis

Tvillingarna dröjer sig kvar på arenan. Här har den åtta år gamla Trygg Hansa-reklamen gjort dem till världskändisar.

-Are you the famous brother?

Ett Iron Maiden-fan har kommit fram till Erik. Han vill ta bilder med mobilen. På bröderna. På bröderna tillsammans med sin kompis.

Någon vill ha Eriks autograf på armen.

-Vi är överskattade. Så jävla fascinerande kan vi väl inte vara? Va fan, vem vill ha en autograf av en som gillar ett band? Det är helt stört, säger Pelle.

-Det har hänt flera gånger att folk vill att vi ska sajna deras Iron Maiden-skivor. Man vill ju fan inte förstöra dom med vårt kladd. Ibland har man bara tänkt: "fuck off, då kan du väl få kladd på din skiva då", säger Erik.

Pelle har fastnat vid Iron Maidens tröjförsäljning och Erik passar på att byta om i ett hörn. Han gömmer sig så gott han kan på den lysrörsupplysta arenan.

Det går så där.

Genomblöt kränger han av sig sin nötta Maiden-t-shirt bakom en trapp.

-Nu luktar man hundskit som katten pissat på. Tröjan väger väl fem kilo. Bara svett och hudavlagringar.

Kvällen ska avrundas på rockklubben Sticky Fingers där amerikanska Exodus spelar, ett hårt band i brödernas smak. Pelle ska ta bilen och försvinner iväg.

Det är det sista vi ser av honom den kvällen.

I huvudet ekar flickvännen Ulrikas beskrivning av sin killes beslutsångest: "Pelle bestämmer sig i det ögonblicket han gör det".

"Tuff och frän igen"

Erik får avsluta kvällen själv. Men han är på bra humör.

-I Stockholm var jag så klen och rädd att jag höll på att bli sjuk. Nu är jag tuff och frän igen.

Han gör en räd framför scenen. Headbangar ursinnigt till ett par låtar och drar sig mot baren.

-Man får inte röja för mycket. Det är en principsak gentemot Maiden. Det här var dagisheadbanging. Riktig headbanging är när varenda kota i ryggraden är av, säger Erik övertygande.

Vi rundar av kvällen och bestämmer oss för att åka mot Oslo klockan elva nästa morgon.

Kvart över elva på tisdag förmiddag ringer vi Erik och berättar att vi är lite sena.

"Kommer ni redan?" blir svaret.

"Operation snåla"

Fem minuter senare är vi på väg mot Norge.

-Jag har legat med kläderna på i en för kort soffa så det gjorde ingen skillnad att gå upp. Det är bättre att ligga obekvämt för då är det mycket lättare att komma upp på morgnarna, berättar proffset Erik.

På kvällen har han gjort en jobbig upptäckt. Med över en månad kvar ute på vägarna ser budgeten redan ut att spricka.

-Jag tog ett kontoutdrag i går. Oroväckande.

Erik suckar och sitter helt tyst i bilen.

-Jag vet inte hur jag ska klara mig. Jag har 5200 kronor på kontot och interrail-kortet till resten av Europa kostar 5500. Det blir nog tufft. Nu blir det operation snåla.

Vatten och chips

Trettio minuter senare rullar bilen in i Uddevalla där Pelle ska hämtas. Erik börjar omedelbart sitt nya, lite mer ekonomiska, leverne och försvinner in på Willys för att slippa handla dyr mat i grannlandet.

Han kommer ut med provianten för Norgeresan - några limpor, ett par liter lågprisvatten, en påse chips och lite smågodis.

-Snabba kolhydrater och socker. Det är mina bästa kosttips.

"Ett statement"

Det usla vädret förföljer bröderna och regnet öser ner över Oslo.

Det är givetvis inget som stoppar två tvillingar som vigt sitt liv åt Maiden, men på väg till kvällens arena Valhalla gnälls det lite i baksätet.

-Det räcker att jag får en enda droppe på huvudet så är jag genomblöt i håret, konstaterar Pelle.

Men några planer på att ändra hårmode finns inte.

-Det här är ingen frisyr, det är ett statement. Om jag så har ett enda hårstrå på huvudet så ska det vara långt, säger Erik.

Valhalla töms på folk och vakterna börjar surna till. "Bröderna hårdrock" är som vanligt sist ut ur arenan. När det bistra Oslovädret möter oss utanför ställer jag resans sämsta fråga.

En försynt undran om hur spelningen var.

-Fem plus, säger Erik bestämt.

Pelle tittar på oss. Som om vi inte har fattat någonting.

-Det var så jävla bra. Det märkte ni väl själva?

Foto: andreas bardell

Foto: andreas bardell

Mer om Maiden:

Joacim Persson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik