Gavin DeGraw om kärleken: ”Ibland ger jag ut alldeles för mycket”

Stjärnan berättar om kärleken till Sverige: ”Jag älskar Sverige”

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Gavin Degraw.

avAndreas Hansson

MUSIK

Han fläker ut sitt innersta i sina texter.

Men inför turnéstarten i Sverige är Gavin DeGraw mer kryptisk kring sitt kärleksliv.

– Ibland ger jag ut alldeles för mycket, säger han.

Säg ”Sverige”.

Sedan kan Gavin DeGraw, 40, prata på hur länge som helst.

Om Max Martin förstås, och om den Chicagoättade krögaren i Stockholm som ryckte ut och räddade bandets Thanksgivingmiddag ett år när de tvingades vara ute på turné trots den heliga högtiden.

– Det blev en magisk stund. Jag älskar Sverige, jag har varit där så många gånger och jag är så taggad på att komma tillbaka, och öppna turnén i Stockholm i och sedan fortsätta till Göteborg. Göteborg... en av mina amerikanska kompisar älskar er tobak, vad är det ni kallar det?

Snus.

– Ah, snuuus. Han är amerikan och älskar snus. När jag var i Göteborg gick jag till en affär som gjorde sitt eget snus och köpte ett gäng dosor till honom. När jag träffade honom två år senare hade det legat i mitt bagage i två år och torkat ut. ”Sorry, I bought you some snus but it’s no good anymore”.

”Helt slut efter en vecka”

15 år har gått sedan genombrottet i och med att ”I don’t want to be” valdes till ledmotiv för tv-serien ”One tree hill”. Låtar som ”Chariot” och ”Follow through” är fortfarande en basal del av hans repertoar, men karriären har utvecklats sedan dess, med större och större spelningar.

– Jag är lyckligt lottad men skulle inte säga att mitt liv är glamouröst. Jag är inte särskilt social, jag hänger mest med min bror och de jag växte upp med i South Fallsburg, det är en fängelsestad upstate i New York. Jag tog med en av de jag kickade boll med som barn ut på turné, han tyckte det var kul, men efter en vecka var han helt slut. Det är inte ett liv för alla, men jag älskar det verkligen.

På onsdag landar han i Globen och på lördag i Lisbergshallen.

De tidiga fansen, en gång tonåringar, har åldrats och stannat troget men ständigt fyllts på med horder av nya beundrare.

– När man kommer till vissa konserter är det bara tonåringar, det är galet. Men oftast är det blandat, som ett tvärsnitt av befolkningen i stort.

Kryptiska svaret om kärleken

Fans har reagerat över att han, själva sinnebilden av nakna relationsfunderingar, späckat sina två senaste album med låtskrivarsamarbeten. Själv tycker han att det tagit in honom i gemenskapen i musibranschen att inte längre skriva alla låtar själv. Och kanske gör det inte så mycket att transparensen grumlas något. Han har alltid varit förtegen kring sitt eget kärleksliv, vilket självklart bara eldat på nyfikenheten bland vissa fans.

Finns det en kärleksperson i ditt liv?

– Det finns alltid en kärleksperson, gör det inte? Jag tror inte att någon kan leva ett normalt liv utan att ha någon man tycker om. Det finns alltid någon, säger han och skrattar.

Är det någon som kommer följa med till Sverige?

Ett kort skratt som en markering. Vi är inne på privat område.

– Nej, man. Jag blandar inte mitt privatliv med jobbet. Det har aldrig legat för mig. Jag skriver om mitt privatliv, mitt privatliv finns där på scenen varje kväll. Jag ger så mycket jag kan, ibland alldeles för mycket, men annars är jag väldigt privat. Men man, jag ser verkligen fram emot att komma till Sverige. Vilket ställe!