Liverecensioner

Ni kan ännu bättre

Av: 

Mattias Kling

MUSIK

Lite slutfinish och i Globen blir det fem headbangande plus –Mattias Kling på plats på Europapremiären

Metallica spikar kvällens repertoar vid en gemensam repetition strax innan de går på scenen. Den 7–8 mars spelar de i Globen och den 18 juli i Hultsfreds Folkets park.
Metallica spikar kvällens repertoar vid en gemensam repetition strax innan de går på scenen. Den 7–8 mars spelar de i Globen och den 18 juli i Hultsfreds Folkets park.

NOTTINGHAM. Det finns stunder som hävdar att det här mer är ett ovanligt välbesökt genrep än en omtumlande Europapremiär.

Det behövs alltjämt skruvas lite här och tajtas lite där.

Jag ger Metallica tio dagar.

Sen ska allt banne mig sitta där det ska.

Hetfield och Trujillo.

Ni kan stirra er blinda på betyget här ovan och sucka något uppgivet om väntat resultat och feg ryggradsbedömning.

Men nu finns det ju så klart grader i såväl himmel som helvete, och charmen med Metallica – som spikar varje aktuell kvälls repertoar vid en gemensam repetition strax innan de går på scenen – är att de tjänar på att vara oförutsägbara. Även om stommen i setet är genomgående, har kvartetten utrymme för förändringar. Och dessutom en vanvettigt illuster katalog att plocka godbitar ifrån.

Uruppförande

Det gör att Europapremiären bjuder på ett exklusivt uruppförande av ”The Judas kiss”, att extranumren pryds av den förvånande Diamond Head-tolkningen ”Helpless” och att ”No leaf clover” smyger sig in som enda representant för perioden mellan det självbetitlade svarta

albumet och fjolårets ”Death magnetic”.

Och att förväntad stapelvara som ”Harvester of sorrow”, ”For whom the bells toll” och ”Creeping death” får vila till förmån för mer ospelade kort.

Den dagsspontana inramningen ger hela evenemanget en äventyrlig prägel, som inte blir mindre av att gruppen har återgått till att placera scenen i mitten av arenan och utnyttjar dess ovala form fullt ut.

Några varv till

Men den gör också att alla detaljer inte riktigt sitter där de ska. Ovan nämnda världspremiär, till exempel, behöver nog exponeras offentligt ett par varv till innan den är helt bemästrad.

”All nightmare long” är ett annat exempel på en färsk låt som kan skärpas till, medan ”That was just your life” onekligen tarvar en helrenovering för att fylla sin plats som öppningsnummer.

En och en halv vecka återstår för den slutgiltiga finishen.

Då kan den ganska svaga fyran här ovan förvandlas till fem headbangande plus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liverecensioner