Visar upp sitt mest välbekanta ansikte

Publicerad:

MUSIK

till Bruce Springsteens nya singel ”We take care of our own”

Bruce Springsteen.
Bruce Springsteen.

ROCK Förhandsviskandet om Springsteens kommande album ”Wrecking ball” beskriver det bland annat som argt och innovativt. Influenserna sägs eka av allt i från hiphop till irländsk folkmusik och musiken ska inte väja för vare sig loopar eller andra elektroniska inspel.  

Den som letar bevis på just det i ”We take care of our own" lär få lyssna sig trött.
 

På första singeln kör Bruce i stället säkert och visar upp sitt kanske mest välbekanta ansikte. Det är landsvägskomp för högsta växeln, snygga refrängstråkar, shalala-muntra körer i ryggen och arenapondus. Ett förgyllt visitkort för klassisk Springsteen-rock.
Men, han låter uppgiven. Rannsakande och nedstämt letar Bruce efter idealen, kärleken och medmänskligheten som en gång gjorde honom stolt över att vara amerikan. Säkert också människa över huvud taget. Det är tankar som många äldre sångare för eller senare landar i, men också en uppenbar politisk reaktion på världsläget 2012. Och där i det sinnestunga resonemanget är det heller inte svårt att ana att resten av albumet faktiskt kommer att innehålla den där ilskan som det har flaggats för.
 

Tills dess är ”We take care of our own" en omedelbar och självklar Springsteen-palett. Inte omtumlande eller byggd på en enorm slägga till refräng, men definitivt storslagen nog för att väcka allsången på Ullevi.

Fotnot: Singeln ”We take care of our own” finns ute nu. Albumet ”Wrecking ball” släpps den 5 mars.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN